Blogg

Vilka förkunskaper krävs det för att bli en snickare?

22 jun 2020

Finns en längtan till hantverket? Att arbeta i trä. Är drömmen att jobba på stora arbetsplatser eller att lära det hantverk som växt fram från generation till generation det som lockar mest?

Att arbeta som snickare kan innebära så mycket. Att bygga upp hela radhus och se nya områden växa fram. Ge familjer glädje och minnen och en plats att kalla hemma. Att inte bara skapa ett föremål utan så mycket mera. Eller är det kanske konsten? Att trolla fram föremål ur ett stycke trä. Kanske tillverka och designa möbler som kommer att finnas kvar långt efter att vår generation är borta.

Hur blir man då snickare?

Det finns så många olika inriktningar att välja mellan. Du kan välja att gå en utbildning för bygg och anläggning där du lär dig husbyggnad och därifrån väljer specialinriktning. Det finns en uppsjö av olika utbildningar och det gäller bara att hitta det som man tycker är roligast. Det viktigaste är att man tycker om att jobba med händerna och att ha skaparglädje hjälper definitivt till. Något man kanske inte tänker på när det gäller arbeten som snickare är jobben inom båtsnickeri. En kanske inte så bred nisch men gillar man båtar så är det en given linje att gå på.

Möbelsnickeri är en annan inriktning. Att göra möbler är en konstart i sig. Man kan bygga möbler som andra designat eller så kan man designa egna möbler. Spännande och intressant för den som har ett gott öga för vackra saker och som har massor av ideer. Något som annars kan vara vanligt i en möbelsnickares vardag är att renovera gamla möbler och ge dem nytt liv. Det kan handla om att renovera speciella objekt men även större serier. Ofta innebär det målning och eventuellt textildesign så där kan det vara en fördel att ha en bredare kunskapsbas.

Finns det några jobb inom branschen?

Nu är definitivt en bra tid att ta sig in i byggbranschen. Det råder personalbrist på byggarbetsplatserna runt om i landet. Så fundera på om du vill söka in på någon av de många utbildningar som finns eller om du vill söka en praktikplats någonstans. Du kan sedan komplettera med den utbildning som du behöver när det gäller den teoretiska delen. Tycker man om att arbeta med händerna och vill bli en del av ett team, då är det bara att sätta igång.

Kan man göra egna handtag till köksluckor?

9 apr 2020

I dag vill många ha personligare kök med speciella lösningar som sätter prägel. Här är tips för dig som undrar hur kan man göra egna handtag till köksluckor?

Knoppar, handtag, helt släta luckor med magnet eller andra lösningar för att öppna dina luckor i köket. En rolig trend de senaste decennierna är att många vill tillbaka till förra seklet då köken och dess inredning ofta platsbyggdes, alltså skapades för hand av en snickare på plats. Du som väljer den här typen av inredning kommer få ett både snyggt och praktiskt kök. Dessutom kan du njuta av att ingen annan har ett precis likadant kök som just du! Det är ofta värt den mellanskillnaden i pris som ett platsbyggt kök kostar jämfört med ett du beställer färdigt från möbelfirman.

Som du kanske har märkt har fler och fler möbelaffärer och säljare av köksinredning har börjat ta efter och försöker möta behovet från kunden med mer speciella lösningar. Det har hänt mycket bara de senaste tio åren! I dag kan till exempel stora möbelföretag vara mycket mer flexibla med sina lösningar för köken, men inget går förstås upp mot att fixa det på egen hand!

svart kök

Återvunnen metall

Du som är intresserad av inredning är kanske ute efter ett typiskt funkiskök eller vill att köket ska kännas lantligt 40-tal? Om du spanar på äldre byggstilar så har du gjort ett ekonomiskt val, både för dig och miljön. I dag finns hela köksinredningar ofta till fyndpris på nätet och tack och lov har många som själva ska byta inredning förstått att de ska lägga ut det gamla på annons.

För dig som har själva stommen av inredningen och bara söker detaljerna finns tidstypiska knoppar, vreden och handtag ofta också att fynda! Till funkisköket finns både nyproduktion av de typiska handtagen och gamla på loppis och i antikaffärer. Störst chans att fynda har du förstås om du är beredd att resa runt och kolla i olika loppisar.

Metallhandtag är ofta välbevarade och lätta att sätta fast på redan befintliga köksluckor då de i regel är standardmått och metall är ett så hållbart material. Kul att återanvända både för stilen och för att världen ska slippa mer nyproduktion!

Fint med knoppar av porslin och glas

Du som vill satsa på den lantliga stilen ska förstås ha knoppar av trä eller glas på skåp och lådor i ditt kök. Men allra helst knoppar av porslin! Det är helt otroligt vilken skillnad det gör för luckorna att byta handtag mot knoppar. Det senare ger ett snällare mer ombonat intryck på ett kick och är kanske den mest praktiska lösningen. Det går utmärkt att hänga handdukar och redskap från köket på dina knoppar, där har handtagen svårt att konkurrera.

Precis som med handtagen så går det bra att återanvända gamla knoppar från äldre köksluckor. Om du hittar en hel köksinredning på annons men bara kan ta hand om delar av den för mycket är skadat, tänk på att i alla fall rädda knopparna från trasiga luckor och lådor - de kan komma till användning senare.

En smart lösningar är att skruva loss knoppar och handtag från gamla luckor och lådor i kök för att sen sätta fast knopparna som krokar i köksväggen. Gamla handtag kan bli en perfekt detalj till en liten lös byrå som komplement till förvaringen i köket. Med samma handtag som i köksinredningen knyter du snyggt ihop byrån med resten av rummet.

Tankar om att renovera stugan? Våra tips och råd

22 mar 2020

Går du i renoveringstankar? Börjar kanske sommarstugan bli sliten och är den nu i behov av en uppfräschning? Anlita då en yrkeskunnig för att projektet ska gå både snabbt och smidigt!

I flera år har den stått där och välkomnat er ankomst vid sommarens början. Varje år har ni tillsammans med den skapat ljuvliga minnen om lummiga skogspromenader, nattdopp i sjöar och spelkvällar framför brasan. Sommarstugan – den trogna och stabila följeslagaren varje sommar. Hemmet iväg från hemmet. Men har du kanske de senaste sommarvistelserna märkt av den slitna fasaden? Har det kanske rentav funnits ställen på stugan som har gått sönder men som du ännu inte gjort vid? Har du tänkt att du ska fixa det nästa år? Då kanske det är dags nu! En stuga är verkligen en fantastisk lyx. Med en sommarbostad får man chansen att komma iväg och uppleva något nytt samtidigt som man har ett tryggt och mysigt hem att komma hem till efter dagens äventyr.

Även stugan behöver omtanke

Det är lätt att komma ihåg och göra någonting åt det slitage och de skador som uppkommer på bostaden vi lever i. Vi har liksom inget annat val, eftersom huset helt enkelt måste klara av hårda vintrar och stormiga höstoväder för att vi ska kunna leva i det. Annat är det med sommarstugan. Eftersom vi bara vistas där om somrarna när vi varken utsätts för särskilt kalla vindar eller snö, är det lätt att glömma att även stugan kan vara i behov av en renovering. Faktum är att det kan vara rent av skadligt och farligt att låta säsongerna gå utan att kolla vilket skick stugan är i. Kanske har vintern skadat någonting som inte visar sig förrän på sommaren? Kanske har det uppkommit något läckage som i sin tur har lett till fukt och mögel i väggarna?

Dags att planera för att renovera

Det kan alltså vara hög tid att renovera sommarstugan. Vid första anblick är det lätt att tänka att det är någonting som man kan göra själv. Det kanske går helt okej. Men det bästa är att kontakta en yrkeskunnig. En snickare kan gå igenom stugan och upptäcka fel som gemene man inte ser. Dessutom är det tryggare att låta ett proffs sköta jobbet från första början. Då vet man att allt blir gjort på rätt sätt och man slipper eventuella extra kostnader för att bättra på ett halvdant jobb.

När du behöver måleri i Värmdö

6 jan 2020

Behöver du nytt måleri i Värmdö? Är huset slitet, önskar du dig nya och målade ytor på väggarna? Det kanske börja bli dags för att måla om innertaket, väggarna eller golvet? Det gör så mycket att få fina och nymålat inomhus. Allt blir som nytt igen och man trivs bättre än förut.

Man kan visserligen göra det själv – hur svårt kan det vara? Men om man provar att göra det någon själv, och kanske dessutom fuskar med underlaget, kommer man att se att efter 4-5 år är det lika slitet som det var när man valde att måla. Låter man proffsen göra jobbet med måleriet så ser man att väggarna och innertaket håller sig fräscha under minst 7-8 år. Då är det värt pengarna att få en proffsig målare som kommer och utför måleriet.

Det är största skillnaden mellan proffs och amatörer

Den största skillnaden mellan ett proffs och en amatör är den att proffset arbetar (nästan) mer med underarbetet än med själva målandet. Att måla på den bearbetade ytan, är bara en sista finish så att väggen blir snygg. Medan en amatör lägger ner den mesta tiden på att välja ut den rätta färgen och nyansen, lägger proffset den mesta tiden på att bearbeta väggen där målarfärgen sedan ska rollas, målas eller tapetseras på. Hon, eller han, fyller igen alla eventuella håligheter i väggen med kitt, spacklar alla fula märken, sandpapprar och tapetserar sedan väggen och målar sedan till sist på vävtapeten. En amatör är snabb nog att endast tvätta av väggen och sedan måla ovanpå och tänker att färgen täcker över alla skavanker. En målare vet att allt kommer fram i dagsljuset förr eller senare.

Prova att måla om golvet!

Vill man så kan man göra helt oväntade saker i sitt hem, som ger hemmet mervärde. Varför inte måla om golvet, i någon spännande färg eller mönster? Eller prova att tapetsera innertaket med en fin tapet. Det kommer att ge din bostad ett otroligt fint mervärde. Hittar man en mycket vacker tapet som man inte vill ha som fondvägg, kan man få allas blickar att riktas mot taket genom att tapetsera det och låta väggarna ha en mer dov färg som inte förtar anblicken av taket. Det blir en otroligt fin effekt, att låta taket få dominera till exempel i ett vardagsrum. Då kan man till och med möblera med sparsmakade färger som inte förtar tapeten i innertaket.

Vilka jobb gör snickare?

2 jan 2020

Snickeri är ett brett begrepp där yrkesgruppen ägnar sig åt många olika områden. Vilka jobb gör snickare?   

Stor yrkesgrupp 

Att vara snickare innebär att man på något vis ägnar sig åt snickeri men vad det är kan skilja sig en hel del. Oavsett om man har utbildat sig redan vid gymnasiet eller senare i livet är det vanligt att man väljer ett jobb där man ägnar sig åt det man intresserar sig för mest. Dom allra flesta med utbildning jobbar med att bygga och renovera, främst i trä, men det finns även mindre yrkesgrupper inom snickeri där tillverkning av olika produkter är huvudsysslan. 

Byggnadssnickare 

Den kanske vanligaste snickaren är den som ägnar sig åt husbyggen, renoveringar och andra stora jobb. Inom detta område finns troligen också flest verksamma och även här kan arbetsuppgifterna och typer av jobb skilja sig från dag till dag. Någon dag kanske man är med och bygger ett hus från grunden och en annan dag befinner man sig på ett stort bygge tillsammans med flera andra hantverkare. Mindre renoveringar hemma hos privatpersoner är också vanligt lika väl som att man kanske bygger en bro eller altan åt en kund. 

Här följer vanliga jobb för en byggnadssnickare: 

 • Bygga och monterar hus, friggebodar, altaner mm 
 • Utföra renoveringar hemma hos privatpersoner och företag 
 • Ha en viktig roll vid stora ny- eller ombyggnationer av sjukhus, lägenhetshus mm 

Finsnickare 

Den som är utbildad snickare och har ett öga för detaljer kan alltid välja att jobba med finsnickeri. Det innebär att man skapar möbler och andra ting i mindre skala. Till skillnad från byggnadssnickaren arbetar man mer med händerna än med kroppen och man jobbar troligen även med mindre verktyg. Man bygger inte på samma sätt utan ägnar sig åt passionerat skapande, ofta efter en kunds specifika önskemål. 

 
Andra områden 

Snickare är som sagt väldigt brett och förutom att vara finsnickare och ägna sin arbetstid åt att tillverka möbler, eller att vara byggnadssnickare som bygger och renoverar hus finns även andra jobb man kan göra. Som maskinsnickare tillverkar man till exempel dörrar, fönster, platsbyggd köksinredning, trappor och andra spännande saker. Det finns många möjligheter under kategorin snickare och oavsett vad man föredrar är det både varierande och ibland utmanande.  

Exakt vilka jobb en snickare gör beror alltså på vilken område man tittar på. Behöver man hjälp med arbeten som har med trä, renovering eller bygg att göra kan man dock kontakta en snickare för att få det åtgärdat. Och väljer man som snickare att starta eget kan man utföra i princip vilka jobb man själv vill förutsatt att man har rätt kunskaper. Är man anställd på en firma jobbar man i regel inom något specifikt område, exempelvis inom bygg eller tillverkning.

Läs gärna mer om snickare här: https://www.snickarenyköping.nu

Kan Attefallshus bygga bort bostadsbristen?

6 dec 2019

Många är de som gärna skulle flytta hemifrån när de väl är stora, och studerar eller arbetar – om de kunde. Bor man i storstäderna Stockholm, Göteborg eller i Malmö, eller i någon av landets studieorter, möts de unga av en stor bostadsbrist.

Det är endast i de mindre av landets små städer där det inte rådet bostadsbrist. Så då kom beslutet att kunna bygga ett Attefallshus på sin tomt och politikerna kom på att man kunde ge möjlighet att bygga på den egna tomten och kanske ha inneboende på det sättet.

Bygga Attefallshus för fler boenden

Det finns nyckelfärdiga Attefallshus

Ännu lättare är det numera att kunna bygga ett Attefallshus, med de nya nyckelfärdiga Attefallshusen går det så snabbt att få ett Attefallshus på den egna tomten. De nyckelfärdiga Attefallshusen kommer i moduler, som snabbt byggs ihop till ett helt Attefallshus. Det underlättar mycket att köpa sig ett Attefallshus då de är byggda enligt reglerna. Snabbheten gör också att de snabbt har blivit mycket populära. Att gräva och schakta, dra in VVS går också snabbt då det inte krävs så stora ytor att bearbeta innan man kan lägga grunden för ett Attefallshus.

Hur vill du ha ditt Attefallshus?

Så hur önskar du dig ditt Attefallshus? Det finns Attefallshus för alla olika smaker; det moderna funkishuset, det mer traditionella Attefallshuset eller ett Attefallshus med loft? Bygger man med ett loft får man en större yta att bre ut sig på. Vill man endast ha sitt Attefallshus som bastu och gillestuga kan man även göra det till den användningen. Det går enkelt att få sitt Attefallshus på det sätt som man själv önskar. Tillverkarna har stora variationer på sina Attefallshus. Till sitt Attefallshus är det även möjligt att bygga en altan, vilket gör det möjligt att vistas och äta utomhus. På så sätt gör man det möjligt att kunna vistas på större yta och huset ser också större ut på det sättet.

Anlita rätt leverantör för ditt Attefallshus

Vill man hitta en leverantör som kan erbjuda de olika slags Attefallshus som man kanske önskar sig är det bara att googla "nyckelfärdiga Attefallshus" och sedan ta kontakt med några av dem som Googles sökmotor föreslår. Sedan är det bara att bestämma sig om man önskar ett Attefallshus som bastu, som ett extra hus för inneboende på tomten eller som ett gästhus. Inredningarna kommer färdiga och man får sitt Attefallshus med några klick. Här kan du läsa mer om Attefallhus: https://www.attefallshusstockholm.nu.

Vilket trä håller bäst i jord?

28 okt 2019

Vilket trä håller bäst i jord och vilket ska man välja i samband med att man bygger hus och behöver påla eller - kanske mer vanligt - ska bygga en altan eller ett trädäck? Jord är fuktigt och jord sliter därmed på det som stoppas ner. Att välja rätt träslag är något som ger ett hållbart resultat och som gör att byggnationen i fråga blir säker, stabil och hållbar över en längre tid. Frågan är vad man ska välja?

Svaret på den frågan är att du ska använda dig av tryckimpregnerat furu eller något annat trä som är just tryckimpregnerat. Detta ger skydd mot röta och det ger byggnationen en stabil resa mot framtiden; träet skadas inte och det kommer att klara av alla små bett som tidens tand kan ge. Tryckimpregnerat trä är det givna valet och det är något som används då man exempelvis sätter stolpar runt elljusspår eller då man - vanligare förr - satte upp telefonstolpar. En bra lösning, men det ska samtidigt höjas ett varningens finger. Eller, flera stycken snarare.

Kontrollera alltid träets kvalitet

Det första man måste vara medveten om är att det är skillnad på trä och trä. Trä är ett levande material och i och med detta faktum så finns det också en stor skillnad mellan olika trädetaljer som säljs i bygghandeln. Du kan således inte köpa tio stolpar att använda för att bygga ett hus eller för att bygga en uteplats och tro att alla dessa kommer enligt en färdig manual. Nej, du måste alltid kontrollera det egentliga skicket.

Se till att träet inte är sprucket och se till att impregneringen verkligen trängt in och penetrerat träet i fråga. Om det ser ut att bara ligga som ett tunnare lager på ytan så är det läge att välja något annat - det ger inte tillräckligt med skydd.

Steg två är att se till att träet verkligen är anpassat för att ligga under jord. Många köper tyvärr trä som klassats för utomhusbruk. Det träet går utmärkt att bygga exempelvis reglar, fasader och att använda som utsmyckning - men det kommer inte att klara av vätan och fukten som finns under jorden. Det finns en skillnad i märkningen. Utomhusklassat trä är märkt enligt AB. Det kan du således använda ovanför jord. Ska du däremot använda pålar att sätta under jorden - då ska du hålla utkik efter märkningen A. Den har ett extra skydd och den klarar av alla fuktangrepp som kan komma.

reglar i trä

Se till att få garanti på träet

En annan viktig sak att hålla ögonen på i samband med ett inköp av trä som ska ligga under jord gäller garanti. Tyvärr så är detta något som många bygghandlare smusslar lite med. Köper du trä som är stämplat med NTR - Nordiska Träskyddsrådet - så köper du också en garanti på att träet i fråga är kontrollerat och impregnerat enligt gängse regler. I och med denna stämpel så har du också rätt till en garanti som sträcker sig tjugo år framåt i tiden. Detta gäller för rötangrepp.

Se till att kontrollera detta innan. En stämpel från NTR säkerställer kvalitet och den gör att upptagning av fukt och medel når de nivåer man satt upp gällande skydd mot röta. Ligg på gällande detta om du står inför att köpa trä som ska placeras under jord.

Funderar du på att bygga hus? Kolla in https://www.byggahusstockholm.org.

Kontrollansvarig – garant för att bygget går rätt till

9 okt 2019

En kontrollansvarig ska se till så att allt är i sin ordning när det kommer till det byråkratiska; att alla bygglov, anmälningar och ansökningar är gjorda så att bygget kan fortsätta. Tid är pengar och varje dag eller timme som går och bygget står stilla innebär att man förlorar på ett bygge där inget sker. Har man då skaffat sig en kontrollansvarig så slipper man tid som bara går till spillo.

Det ställs ganska så höga krav på den som man anlitar som kontrollansvarig. Bland annat får man inte bli anklagad för jäv, om man anlitar någon som kontrollanssvarig. En kontrollansvarig får inte vara släkt med någon annan som anlitas för någon annan verksamhet i bygget. Man får heller inte vara anställd vid något av de andra företag som man har anlitat vid bygget.

Det gör en kontrollansvarig

Någon som arbetar som kontrollansvarig ansvarar för att alla byggregler hålls när man bygger ett nytt hus, fastighet eller om man renoverar. Det är mycket viktigt att man inte använder material som inte är godkända, så att de som bor i huset, när det är byggt, riskerar sin hälsa, eller bor i ett hus som är lättantändligt. Eller bor i ett hus som rasar samman vid minst lilla vindpust. Det är tyvärr så att vissa företags girighet har gjort att man fuskar med materialanvändning, vilket har resulterat i hemska olyckor. En kontrollansvarig, är då garanten för att något sådant inte ska hända. 

En kontrollansvarig ska till exempel ta fram en kontrollplan som sedan ska följas under arbetets gång. När man sedan håller möten om tekniska samråd, ska den som är kontrollansvarig delta i det mötet. En kontrollansvarig ska hela tiden utföra olika besiktningar – en kontrollansvarig ska helt enkelt kontrollera arbetet hela tiden och vara någon som ska säkerställa att allt går rätt till.

Därför är oberoende så viktigt

Ska sedan det företag som har byggt fastigheten, kunna hävda att den är byggd enligt alla bestämmelser och regler är det mycket viktigt att de har en kontrollansvarig som de kan hänvisa till, har vidtagit alla mått och steg för att bygget är gjort på rätta sättet och att man inte har fuskat med någon del när man har byggt huset eller  fastigheten. Därför är det så viktigt att den som är kontrollansvarig är en oberoende person som inte kan anklagas för jäv, fusk, mutor eller liknande, utan är en trovärdig person vars ord man kan lita på. Läs mer om kontrollansvarig i Stockholm på: https://www.kontrollansvarigstockholm.net.

Så kan du göra med marksten

2 okt 2019

Funderar du på din trädgård och vill planera för hur den ska se ut inför nästa års säsong? Det är helt rätt. Det är nu som man bör planera för hur man vill att trägården ska se ut inför nästa vår och sommar. Det är nu som man bör plantera alla lökar, så att de hinner ligga i marken och växa till sig inför blomning under nästa vår. Så när man planerar för blomning och var blommorna ska blomma, kan man behöva lägga planera för rabatter, växutrymme och gräsmatta – men framför allt var man kan lägga fin marksten och göra avskiljningar i trädgården.

Marksten är den finaste sten som du kan lägga i din trädgård och på tomten. Den skiftar i allt från vitt, grått och beige. Den är slät och du kan i princip göra vad du vill med markstenen. Bygga gångvägar, enbart avgränsningar, garageuppfart, terasser eller bersåer. Du bestämmer. Behöver du en markanläggare för större projekt, finns även det att ordna!

När du behöver markarbeten i Stockholm

Så kan du lägga marksten i trädgård och uppfart

Det allra viktigaste när man ska lägga marksten i sin trädgård, är att arbeta med underlaget. Har du fuskat med underlaget kommer fusket upp efter något år och i värsta fall får du göra om allt från början. Det är underarbetet som tar den mesta tiden när man ska lägga marksten i sin trädgård och ju mer tid som du lägger på underlaget desto snabbare går det sedan att lägga markstenen.

 1. Gräva upp ytan för marksten. Det första man måste göra är att gräva upp det ställe där du önskar dig markstenen. Det spelar ingen roll var det är som du vill ha din marksten, du bör gräva ordentligt var det nu är som du önskar dig din marksten. 
 2. Lägga bärlaget med bergkross. Först lägger man på en geoduk när man har grävt ut platsen för markstenen. Geoduken gör så att stenen inte sjunker ner mer än vad du önskar det. När man har lagt på en duk, är det sedan dags att lägga in bergkross. Krossen ska vara mellan 0-32 millimeter. Detta ska bära upp markstenen.
 3. Vattna bergkrosset för packning. Sedan ska man vattna bergkrossen så att den blir packas riktigt hårt. Då får du materialet att sjunka ihop och blir hårdare packat.
 4. Lägga på stenmjöl och markvibbra. Stenmjöl är riktigt fin sand som ska läggas ovanpå bergkrossen. Storleken på stenmjölet ska vara 0-8 millimeter och du bör lägga på ett täcke med stenmjöl av 3 centimeter minst. Sedan behöver man en markvibbra. Den gör så att hela täcket vibrerar och får bergkross och sand att lägga sig slätt på stället.
 5. Lägg markstenen på stenmjölet. När sedan stenmjölet har lagt sig ordentligt på krossen är det sedan dags för att lägga marksten ovanpå. Var noggrann när du lägger markstenen och hugg av bitar så att marksten täcker hela stället som du har grävt ut.
 6. Lägg på fogsand ovanpå markstenarna. När du har lagt all marksten så är det sedan dags för fogsand som ska läggas mellan markstenarna. Det är viktigt att borsta ordentligt när du har lagt fogsanden mellan markstenen.

Läs mer om markarbeten i Stockholm på: https://www.markarbetenstockholm.nu.

När du behöver snickare i Tyresö

16 sep 2019

Bor du i Tyresö och behöver en snickare i Tyresö? Ibland kan man behöva få tag i en duktig snickare i Tyresö, eller i närheten där man bor för en ombyggnation, tillbyggnation, renovering av något slag. Alla kan inte vara duktiga på att renovera själva. Har man växt upp i lägenhet är det inte alla som har haft chansen eller möjligheterna att fixa grejer med bostaden på egen hand. Då är det bra att det finns andra som kan sådant.

Det är många saker som en snickare kan göra; en renovering av ett rum, då hon, eller han tapetserar om väggarna, målar om innertaket eller renoverar fönster. En snickare kan man behöva om man vill förstärka väggarna och tilläggsisolera dem. Man kan behöva en snickare om man behöver nytt tak eller reparera det tak som finns.

Bo i villa kräver ständiga reparationer

Alla som någon gång har bott i en villa, vet att det är ständiga renoveringar som ska till för att  behålla villan i gott skick. Är det inte fönster som ska renoveras, så är det taket, hängrännor, skorsten eller muren som ska fixas. Sedan kommer man på att man vill ha en altan, som ska snickras. Året därpå kommer man på att man måste måla om fasaden. Då är det bäst att kunna anlita en snickare som kan utföra alla dessa olika sysslor åt en. Vill man sedan lära sig så att man ska kunna utföra dessa saker själv, (och har tid för det) då bör man hänga efter snickaren och titta på, och prata med snickaren för att lära sig av henne, eller honom så mycket man bara kan när snickaren är hemma hos dig.

Minska kostnaderna och dra av på Rot-avdraget

Det går att minska kostnaderna för arbetet, genom att dra av på Rot-avdraget. Det innebär att man måste anlita en snickare som har F-skattsedel och att det är en själv som drar nytta av tjänsten. Dessutom måste arbetet ske på platsen, inte hos snickaren och på hans verkstad, eller snickarverkstad. Man får heller inte dra av mer än som mest 30 procent av arbetskostnaderna och byggmaterial och snickarens tjänsteresor ingår helller inte. Däremot gör Rot-avdraget att kostnaderna minskar betydligt. Vissa snickare har den tjänsten att de gör Rot-avdraget färdigt åt en så att man slipper se hela kostnaden och att man slipper byråkratin kring ansökan. Skatteverket vill att man först betalar och sedan får Rot-avdraget från den egna inkomstskatten i efterhand.

Ska du lägga nytt golv?

23 aug 2019

När du behöver en golvläggare

Ska du lägga nyttt golv? Många är de hemmasnickrare som med iver rivit ut det gamla golvet – nu ska det läggas nytt golv – för att sedan bli mindre och mindre ivriga allt eftersom de inser att de inte riktigt visste hur man skulle gå till väga sedan när det gamla golvet verkligen är borta. Vi har väl alla lurats, av allehand "Äntligen hemma" och "Ernst" bygger än det ena och än det andra, att tro att vi kan renovera hemma på egen hand. Det vi inte ser, bakom kameran och när den är släckt, är att förutom "Ernst" så finns det riktiga hantverkare som faktiskt vet vad de gör. Vi andra, lekmän, gör ju inte det. Men lugn. Så gott som vem som helst kan faktiskt lägga ett klickgolv. Här talar vi om hur man gör.

Klickgolv är faktiskt riktigt snyggt

Att lägga ett klickgolv, kräver att man har rätt underlag. Precis som när man tapetserar eller målar om en vägg, bör man arbeta med underlaget ordentligt innan man lägger det nya golvet. Se alltså först till att golvet under är riktigt slätt. Har man väl rivit ut det gamla golvet, så mycket att det bara är sand kvar, bör man definitivt rådfråga en golvläggare innan man gör något vidare. Har man rivit ut det gamla golvet, och finner betong under, så kan man endast kontrollera det noggrant och spackla med golvspackel och fyll de fördjupningar som eventuellt finns i betongen. Det bästa är att föra en bred spackel över golvet för att upptäcka bulor, eller fördjupningar i det. När du har fått en slät yta på golvet, bör du sedan dammsuga och tvätta det innan du börjar med klickgolvet. Eventuellt bör du ta bort socklarna. Om du inte gör det, kan du enkelt lägga på en smyglist efter att du har satt golvet.

Så gör du steg för steg

 • Lägg på en ljuddämpande matta – en ljuddämpande matta bör läggas underst om det inte är så att du lägger det nya golvet ovanpå det gamla.
 • Bestäm åt vilket håll golvet ska ligga – om du lägger helt nytt golv, och inte följer det gamla golvets riktning, bör du bestämma åt vilket håll de nya golvplankorna ska ligga. Tänk på att golvplankorna kan följa ljuset från fönster, alltså i samma riktning.
 • Mät med en golvplanka mått invid dörr – mät avstånd från golvplankor som ska ligga intill väggen. Dra bort 10 millimeter och kapa en golvplanka efter det måttet. Mät även avståndet  som ska vara i den sista plankan och kapa efter rätt mått.
 • Lägg golvplankorna – använd hammare + kloss. Nu är det dags att klicka i plankorna i varandra. Gör först en hel rad. Använd en hammare, löst och lägg en kloss mellan hammare och planka så du skyddar den. Se till så inga glipor uppstår.
 • Kapa dörrfoder med en fogsvans – invid därrfodret och radiatorer bör man alltid mäta ut var hål ska läggas. Var noggrann.
 • Montera golvsocklar, eller smyglist – när väl hela golvet är lagt, bör man sedan montera på golvsocklar (om man tagit bort dem) eller lägg en smyglist längs vägg och golv. Lycka till!

Varför välja en hjullastare?

15 aug 2019

Ska man hyra en traktor eller en hjullastare och vad är det för skillnad dem emellan? En hjullastare är att anse som en uppdaterad traktor som är mer mångsidig och lättare att manövrera. Det är det självklara valet om du behöver en maskin för att utföra diverse markarbeten i exempelvis trädgården.

Frågar du entreprenörer inom trädgårdsanläggning vilken maskin de först skulle välja att investera i så kommer en hjullastare högt upp på listan. Det ger ett hum om vilka fördelar som kommer på köpet. Även om du kanske inte behöver den största - förmodligen så klarar du dig utmärkt med en mindre modell, en kompakt hjullastare så kommer du att kunna utföra extremt många olika projekt med maskinen i fråga.

Redskapsfästen möjliggör fler användningsområden

En av de stora fördelarna med en hjullastare är flexibiliteten som man erbjuds. Behöver du skotta snö - inga problem. Är du i behov av att utföra tyngre lyft - inga problem. Behöver du forsla bort någonting från punkt A till punkt B - det är bara att köra. Du kan utöver detta även använda din hjullastare till att platta till- och jämna ut på ett smidigt sätt. Vill du anlägga en ny gång till huset så får den en perfekt, jämn och slät yta genom att använda hjullastaren du hyrt - eller köpt, om du nu vill göra en mer långsiktig investering.

Hemligheten bakom denna mångsidighet stavas redskapsfästen. Dessa gör att du enkelt och smidigt kan växla mellan de olika användningsområden vi nämnde. Du kan sätta på en plog, du kan montera en skopa, du kan använda pallgafflar och du kan se till att fästa en vikplog i fronten. Bytet går smidigt och kräver ingen större fysisk ansträngning.

Den kompakta hjullastaren är den ultimata maskinen för exempelvis förvaltning. Som vaktmästare så kan man använda maskinen året om - oavsett väderlek och oavsett vilket arbete som den specifika säsongen kräver.

Finns någon svaghet? Ja, ska du gräva på djupet så bör du använda en grävskopa. En hjullastare har sämre räckvidd nedåt; det gör att den inte klarar av att gräva mer än någon decimeter under mark.

Trygg manövrering och flexibel körning

En hjullastare är oftast midjestyrd och det gör att maskinen känns säker och trygg; man får en bättre uppsikt och man får samtidigt också en helt annan stabilitet. En skillnad mot en traktor är att hela främre delen svänger och inte enbart däcken. Har du en skopa påkopplad så svänger även den utav dina rattutslag.

Det gör att en hjullastare är smidig och flexibel att köra, även då utrymmet är trängre. Man brukar tala i termer om att vända på en femöring. Riktigt dit kanske man inte når, men en kompakt hjullastare kan kanske vända på åtminstone en plånbok av storlek medium om vi nu ska använda oss av en liknelse.

Läs mer om hjullastare hos Arema.

Så kan du få nästan nytt golv

29 apr 2019

Vill du ha nytt golv? Varför inte återanvända det golv som du redan har i stället för riva ut köpa nytt och lägga nytt? Om du vill ha ett nytt golv men vill leva på ett miljövänligt sätt är en golvslipning ett mycket klimatsmart alternativ. Att tillverka helt nya golvplankor, ny linoleummatta, plastmatta, eller vad det nu är som man önskar sig, kräver stora mängder energi, förutom det material som man behöver för att producera det slags golv som man önskar. Vi svenskar lever som om det fanns fyra jordglober till förutom den jord vi har, och det sker år efter år, och det är ohållbart i längden att leva på det sättet.

Då är en golvslipning mer miljövänligt

Om det är så att du vill ha ett (nästan) nytt golv kan du i stället låta slipa om det. Om du provar att göra så, kommer du att bli överraskad över det fina resultatet. Du kommer att se att golvet kommer att se (nästan) nytt ut. Det nyslipade golvet kommer helt enkelt att golva dig. Du slipper lägga stora resurser på att lägga ett helt nytt golv. I stället kommer du att få ett fint rum, som är fint och fräscht. 

Efterbehandla det med rätt behandlingsmedel

Här finns det många olika slags efterbehandlingsmedel som du alltid bör behandla ett nyslipat golv med. När man tar bort det översta skiktet på ett golv, blir golvet mycket känsligt och mottagligt för smuts, missfärgning och annat som direkt påverkar det. Därför bör man alltid täppa till alla öppna ytor på golvet. Har man slipat ett trägolv, kommer det att finnas fibrer som tar åt sig smuts och färger. För att slippa det bör man efter behandla det med lack, med hårdvax, olja eller till och med lasyr. De flesta lackfärger och oljefärger kan man addera pigment så att man får till den nyans som man önskar på golvet.

Anlita rätta golvslipare i Järfälla

Bor du i Järfälla? Om det är så att du bor i Järfälla och där behöver en hantverkare som arbetar med golvslipning i Järfälla och inte känner till någon som kan arbeta med det där, kan du börja med att googla "golvslipning Järfälla". Det är en bra början för att hitta en hantverkare i Järfälla. När du har fått förslag på golvslipare i Järfälla kan du ta kontakt och informera om att du behöver en sådan och be dem ge dig offert på sitt arbete. Läs om dem på så många olika ställen som du bara kan. Här kommer några olika sajter som kanske kan hjälpa: yelp.se, reco.se, allabolag.se.

En bättre översättningsbyrå ger bättre byggnationer

3 apr 2019

En grundförutsättning för att kunna bygga någonting är att kunna följa bygginstruktioner och ritningar. Detta är en självklarhet, ingen kan bygga från huvudet och gör man detta så kommer man också ganska snabbt till insikt kring varför en ritning behövs. Det blir snett, vint, skevt och väldigt instabilt annars.

Ritningar och instruktioner används till allt från byggnader till olika typer av olika typer av installationer. De senare har kommit att bli betydligt svårare att hantera under senare år och det har blivit ett större problem som även drabbar yrkesmän.

Världen är mer global

Idag så lever vi i en global värld där allting bara är et klick bort. Information kan man få genom att ta fram mobilen och söka på Google. Det är naturligtvis bra på det stora hela - alla är tillgängliga och världen ligger öppen för våra fötter; vi kan stifta bekantskaper i alla världens hörn och vi kan kommunicera med både skrift och genom vanliga samtal. Men, då det kommer just till ritningar och instruktioner så finns det problem borta i horisonten.

Vi vet inte om det beror på slarv eller en undermålig översättningsbyrå - men faktum är att många ritningar inte alls stämmer överens med verkligheten. Att man som producent anlitar en översättningsbyrå är självklart, men det finns definitivt ett värde i att anstränga sig i att hitta en kompetent sådan. Något som alla inte verkar ha tagit fasta på.

Rätt översättningsbyrå gör skillnad

Om vi bara ser till en vanlig byggritning som är skriven på engelska så kan man se tydliga skillnader i vilka mått som används. Hur många centimeter är egentligen en feet? Hur många meter är en yard och hur många gallons är egentligen en cylinder tänkt att rymma i svenska liter? Vi upplever att många mått blir direkt fel här och att detta kan komma att drabba många svenska hemmasnickrare som hämtar ritningar från amerikanska företag (som anlitat en undermålig översättningsbyrå).

Hur det ser ut om ritningen kommer från Indien, Kina eller Japan vågar vi inte ens tänka på. Naturligtvis vore det bästa om världen kunde enas om gemensamma mått och angivelser, men det verkar vara en utopi.

Till dess är uppmaningen - både till företag och privatpersoner - att ta hjälp av en översättningsbyrå för att få en korrekt ritning/manual/instruktion att följa. Det finns bra exempel på sådana i exempelvis Stockholm som kan översätta i stort sett vilka språk som helst. Här är en: https://www.översättningsbyråstockholm.se.

 

Så bygger du en enkel byggnadsställning

10 mar 2019

Är det så att det är dags att renovera om fasaden på ditt hus? Det är ett gansksa så drygt arbete. Bäst är ju om ni alltid är två när det ska till att svinga sig på stegar, eller om man ska upp på taket. Som fritidsbyggare borde man alltid tänka på säkerheten. Framför allt om man inte är en van hantverkare, och även de vana hantverkarna tänker på säkerheten när de ska upp på mer än 2 meters höjd. Att använda sig av en stege för att komma åt vindskivorna, som på bilden är inte bra. Alls. Arbeten som sker mer än 2 meter ovan markytan bör ske från en riktig byggnadsställning.

Så bygger du en enkel byggnadsställning

Om du inte redan har en byggnadsställning kan du faktiskt bygga dig en sådan. Den enkla varianten är att tänka dig att först bygga 2-4 stegar. På varje stege, lägger du horisontella plankor. Ska de vara riktigt stadiga bör de spikas fast. Den enkla byggreglen är att bygga med 45x95 centimeter och bygger då med 2-4 stegar, beroende på hur stor eller bred du behöver en sådan. Du behöver horisontella plankor för att bygga stegarna på 95 centimeter. Mellan de båda ställningarna till stegen bygger du sedan 45 centimeter tvärsgående stegar. Bredden på dem bestämmer du själv.

Det bästa är att du tar mått på de plankor som du ska lägga på själva stegarna så att du har plankor att kliva på upp eller ner. Säg att du tar 94 centimeter långa plankor som du placerar på de 45 centimeter långa stegen på stegarna som du har byggt. Då får du en byggnadsställning som är 95 centimeter hög och 95 centimeter bred, och lägger du stegarna med ett mellanrum på 45 centimeter får du lagom stora kliv sedan när du ska stiga upp och ner för byggnadsställningen.

Se till att gräva ner stegarna till byggnadsställningen

Beroende på hur marken runt huset ser ut, bör du se till så att själva byggnadsställningen står säkert. Om du vill vara riktigt på den säkra sidan, gräver du ner stegarna en 5-10 centimeter ner i marken så att de står stadiga när du kliver på byggnadsställningen. Denna enkla byggnadsställning gör att du kommer upp en meter ovanför markytan. Den kommer dock inte att hjälpa dig när du behöver komma 3 meter eller mer ovan markytan. Till det behöver du en ännu större byggnadsställning och då blir det krångligt att bygga sin egen byggnadsställning. I så fall rekommederar vi i stället att hyra en byggnadsställning. Här kan du läsa mer om hur du hyr, eller köper en byggnadsställning: http://www.byggnadsställningar.net.

← Äldre inlägg

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.