Blogg

Torr husgrund när det stormar och regnar

7 maj 2021

Hur får du en torr husgrund när du är utsatt för väder och vind? Kanske bor du till och med i Stockholms skärgård? Du behöver inte oroa dig, vilka förutsättningar du än har så finns det råd.

Salt och väta är många materials värsta fiende. Att bo i skärgården med närhet till båda dessa element kan vara en utmaning. För alla problem finns det dock en lösning. Det har funnits boende i skärgården i hundratals år, så det finns gedigen historik gällande friska husgrunder. Först och främst är det viktigt att du bygger på ett sätt som gör att din husgrund håller sig torr och stabil. Därefter är det viktigt att du ser till att förutsättningarna inte förändras på något sätt. Skulle de förändras, måste du följa efter för att bibehålla ett friskt hus.

Från skog till hav

Om du åker omkring i landet - från skog till hav - kan du se att hus och husgrunder ser olika ut beroende på i vilken miljö de finns. Hus som ligger nära havet brukar ha en rejäl murad grund, som gör att själva huset kommer upp en bit. Det är en teknik som tas till för att inte huset ska bli påverkat i händelse av höga vågor eller översvämning. Men det är också viktigt att ha en god dränering som gör att inte vatten blir stående på någon sida av huset. Om det behövs för att hålla ditt hus torrt, går det att anlita en firma som utför dräneringar. Läs mer om dräneringar på denna hemsida: stockholmdränering.se

Från vision till verklighet med en proffsmålare

21 apr 2021

Har du kommit på världens bästa färgidé till ditt hem? Eller kanske till arbetsplatsen? Fast du inser kanske att det kommer bli ett ordentligt målarprojekt som heter duga – vad gör man då?

Ibland får man en snilleblixt. Det bara plingar till i huvudet och en helt fantastisk idé poppar upp. I ditt huvud kan du se slutresultatet klart och tydligt. Du ser hur färgerna harmoniserar perfekt genom alla rum. Du ser hur makalöst magnifikt det kommer bli. Denna idé bara måste förverkligas, och det snabbare än genast.

Fast kanske är det precis då du inser problemet. Att hålla i och manövrera en pensel är kanske något du inte alls är bekväm med. Som handen i handsken – fast precis tvärtom. Helt plötsligt har den fantastiska färgidén i ditt huvud förvandlats till en katastrof.

Låt proffset fixa färgen

Om du vet att du måste hålla dig ifrån själva färgburken om din idé ska bli till ett bra resultat, vad gör du då? Det enda rätta är då såklart att kontakta en erfaren målerifirma. En erfaren målare kan konsten att omsätta dina visioner till verklighet. Och istället för att det ser ut som att det är ett gäng förskolebarn som kladdat runt med fingerfärg på väggarna, så kommer resultat istället se riktigt proffsigt ut. Det är ju inte så konstigt, eftersom erfarna målare är just det. Proffsiga, alltså. Så skynda dig att kontakta en målerifirma nu bums, innan din briljanta idé helt plötsligt bara försvinner! Sedan är det bara att njuta av slutresultatet.

Golvvärme kan skapa lyxkänsla i badrummet

15 apr 2021

Tänk att slippa gå på kalla kakelplattor när man hoppar in i eller ut ur duschen. Att installera golvvärme i samband med badrumsrenoveringen borde stå högt upp på allas önskelista.

Golvvärme ger en skön värme, särskilt i ett badrum där man ofta går barfota. Att satsa några extra tusenlappar vid badrumsrenoveringen och även installera golvvärme, kan ge den där känslan av lyx som man ofta drömmer om. Rent estetiskt kan man också vinna mycket på att använda golvvärmen till att värma upp hela badrummet och slippa tråkiga element. Det är inte särskilt svårt att installera golvvärme i badrummet men precis som kakel och klinkers, el och vvs, ska det göras av våtrumscertifierade hantverkare.

Det lönar sig att använda totalentreprenad

En badrumsrenovering innebär för de allra flesta en större kostnad. Men genom att använda sig av totalentreprenad i stället för att separat anlita alla de olika hantverkare som behövs, brukar man kunna komma ner något i pris. Ofta går renoveringen också snabbare eftersom byggfirman hela tiden ser till att rätt hantverkare kallas in för de olika momenten. Det finns flera bra byggfirmor som erbjuder totalentreprenad vid badrumsrenovering, men priserna kan variera något. Ta därför in kostnadsförslag från några olika byggföretag och jämför priser. Genom rot-avdraget får man som privatperson även dra av en viss del av arbetskostnaden. Tyvärr finns det både bra och mindre bra byggfirmor. Be därför också om referenser och ring upp dessa, fråga om de är nöjda eller om det finns något som kunde gjorts bättre. Läs mer om badrumsrenoveringar på denna sajt: badrumsrenoveringlidingö.nu

Ska du måla om ditt hus?

14 apr 2021

Det är ganska stora ytor som ska målas när man vill fräscha upp sitt hus. För att få ett bra resultat är det en god idé att anlita en yrkesman som vet hur man målar både noggrant och effektivt.

När du ska måla om ditt hus i Stockholm, kan det kännas frestande att göra det själv, som ett hobbyprojekt. Men i verkligheten, att göra allt jobb på sin fritid, kan också kännas ganska betungande. Låt någon annan göra jobbet, så kan du koncentrera dig på trevliga uppgifter, som till exempel att välja rätt färg.

Nyansen bestämmer du, kvaliteten får du hjälp med

Att välja rätt nyans är ditt eget personliga val, men att välja rätt sorts färg kan vara lite svårare när man inte är insatt i ämnet. Man målar olika ytor med olika typer av färg, och det där kan du be målaren förklara för dig. Ska du måla staketet och fasaden eller bara inomhus? Kanske får du välja flera olika nyanser och kvaliteter.

Även metoderna kan variera, och det är där målaren är så proffsig och har komplett utrustning. Ett staket kan sprutmålas i stället för att man ska lägga timmar på att komma åt överallt med en pensel. Vissa ytor rollas, andra målas med pensel. Du behöver i princip bara berätta var du vill att färgen ska hamna, så gör målaren resten, både för- och efterarbete. Att lägga ut skyddspapp och se till att färgen inte skvätter är också målarens arbete. Du får njuta av resultatet.

Skapa en fräsch ny lägenhet av en gammal

13 apr 2021

Riv ut allt och gör om allt från grunden eller välj vilka detaljer du vill förändra när du gör en lägenhetsrenovering. Det kan däremot vara klokt att ta ett rum i taget, med början i en ände.

Färger och material i lägenheter har gått igenom många typer av mode under åren som gått. Det är lätt och snabbt att bara ändra en gardin eller matta. Men modet har sträckt sig ända till golv, väggar, tak samt kök och badrum. Kanske kan du tycka att det är något mysigt med de orangea kakelplattorna till det bruna golvet i badrummet. Eller så tycker du att det är något som gör att du inte ens vill gå in i ditt badrum längre. Är du ute efter en ordentlig förändring, eller lägenheten är i stort behov av reparation, så är en lägenhetsrenovering det du ska satsa på.

Som ny igen

Är du händig och känner att du har tiden och orken så är det mycket som du kan göra själv vid en renovering av din lägenhet. Men kanske är du i stället den som väljer att anlita ett företag för att ta hand om alltihop. Fördelen med ett företag är att det går snabbare, blir proffsigt gjort och du kan lägga all din lediga tid på att vara ledig. De månader och år som kan passera under din renovering kan sänkas till veckor eller ett par månader. Därefter har du en ny, modern och fräsch lägenhet. Mer om lägenhetsrenovering på denna sida: lägenhetsrenoveringstockholm.nu

Planering av husbygge

11 apr 2021

Vilken magisk känsla att bygga sitt alldeles egna hus. Exakt så man själv vill ha det ska det bli. All från planlösning, till fäger och tak. Tillsammans ska alla delar bli till drömhuset.

Äntligen är det i full gång. Början på huset. Allt är noggrant planerat med hjälp av de bästa hantverkarna. Göteborg ska få ännu ett hus som kommer pryda den vackra staden. Det kommer att passa in så fint. Att grannarna blir avundsjuka är inget problem. Snarare helt förståeligt faktiskt. Detta huset ska bli över alla förväntningar. Huset ligger en bit från det nuvarande boendet. Men trots att vägen från jobbet inte direkt passerar huset så kan man inte hjälpa att man åker förbi. Varenda dag hinner det hända så otroligt mycket på bygget. Bara häromdagen blev det faktiskt till ett hus. Väggar och tak sitter på plats.

Bra samarbete

Få vågar drömma om att ha möjligheten att bygga sitt eget hus. Men nu står vi här och snart är huset redo att flyttas in i. Takläggare i Göteborg är där ute och jobbar just nu. De arbetar så hårt och förtjänar all beröm de kan få. Redan från start har de gjort ett helt fantastiskt jobb. Ute i ur och skur. Trots regn och rusk har de kämpat på. Vilka hjältar de är! Det har varit en rolig och spännande resa och huset är snart redo att flyttas in i. Allt ser perfekt ut. Taket smälter in fint bland de andra husen. Drömmen om ett eget hus har äntligen slagit in.

Billigare att slipa trägolvet än att lägga in ett nytt

5 apr 2021

Det är billigare att slipa om ett trägolv än att lägga in ett nytt, samtidigt som det är bättre för miljön. Vill man ha en större förändring kan man i stället satsa på en annan ytbehandling.

De flesta trägolv går att slipa om flera gånger, och det går till och med att slipa om vissa laminatgolv. Hur många gånger det går att slipa ett golv beror på hur tjockt det är, men också på hur många gånger det tidigare har slipats. Därför gäller det att vara försiktig då man slipar ett golv och slipa så lite som möjligt. Det kan ibland vara svårt att själv veta tjockleken på golvet och om det går att slipa. En professionell golvslipningsfirma kan ofta göra en kostnadsfri bedömning i samband med att de lämnar en offert.

Olika ytbehandlingar

För att golvet ska hålla riktigt länge behöver det också en skyddande ytbehandling. Men ytbehandlingen har också stor betydelse för golvets utseende och hur vi upplever det. Vill man ha en större förändring kan man färga in golvet ljust eller mörkt, eller till och med lasera eller måla det i en helt anna kulör. Men de flesta väljer att olja, vaxa eller lacka sina trägolv, och i dag finns det även matt lack. Vill man ha hjälp med golvslipning i Stockholm finns det flera bra och prisvärda företag man kan vända sig till. Ta in offerter från några olika och titta även på referenser. Glöm inte att också nyttja rot-avdraget på själva arbetskostnaden.

Inför bygget du planerar att göra

28 mar 2021

Drömmer du om en egen altan? De sena utekvällarna där du bara kan sitta och kolla på stjärnorna. Ett glas vin i handen och en bok håller dig sällskap. Det kan inte bli mycket bättre än så här.

Drömmar är till för att slå in, men givetvis måste man kämpa för det. En dag sitter du där med ditt vin och din bok. Du på din egna altan och njuter av livet. Det ger så mycket möjligheter, ett jacuzzi passar alldeles perfekt där. Varmt vatten med bubblor som håller dig varm även de kallaste kvällarna. Den där drömmen kan bli sann med en snickares hjälp. En snickare som kan sin sak. Din altan är inte långt borta nu, det första steget är att ta kontakt. Jaga dina drömmar, ingen dröm är för stor.

Fråga mer än en

För att få den bästa dealen och hitta den bästa snickaren för dig behöver du kontakta olika företag. När du går längs Uppsalas gator kan du ha turen att se snickare som erbjuder sina tjänster. Varför inte gå inom och se vad de kan erbjuda dig? I annat fall kan man även ringa till några olika företag, de är oftast glada till att kunna hjälpa. Se vad de olika har att erbjuda samt vad för offert på arbetet de har. En snickare i Uppsala är inte allt för svår att hitta. Med deras hjälp vid din sida kommer din utbyggnad bli perfekt. Behöver du inspiration har de massor att erbjuda.

Yrket som breddats

24 mar 2021

När man vill ha hjälp med installation eller åtgärdande av fel som rör vatten och avlopp finns det en yrkesgrupp som arbetar inom området. Ett område som även kan innefatta värmekällor.

Rörmokare är de som arbetar med allt som rör vatten och avlopp. Man installerar och reparerar allt som har med dessa två områden att göra. Men idag kan man även kontaka en rörmokare i Stockholm när det gäller värmepumpar. Det brukar i så fall handla om installation, service eller reparation av den sorts värmepumpar som har med vatten att göra på något sätt.

Och där ingår även varmvattenberedare. I vissa fall har man olika personal som arbetar specialiserat med ett av dessa områden i taget, alltså vatten och avlopp för sig och värme för sig. Men i mindre företag så har personalen kunskap om alla dessa tre områden.

Allt hänger ihop

Det är många olika funktioner i ett hus som på något sätt hänger ihop. Och fast att vatten och el är varandras motpoler och dessutom en livsfarlig blandning, så kan de ibland behöva kombineras. Det gäller exempelvis när man installerar en värmepump eller varmvattenberedare och när man installerar en bubbelpool eller pump till pool.

I vissa fall kan det röra sig om en installation som elektrikern kan göra i förväg och där rörmokaren endast behöver sätta i en kontakt. Men i andra fall kan man gå andra vägen och börja med rörmokarens arbete och avsluta med att elektrikern kommer till platsen och utför alla installationer gällande elområdet.

Med en OVK-besiktning nyser du mindre

24 mar 2021

Dålig luft inomhus måste vi undvika till varje pris. Om inte ventilationen fungerar ordentligt kan man både bli snuvig och få huvudvärk. Kolla därför ventilerna med en OVK-besiktning.

Ja, du gör det förstås inte själv, för man måste vara certifierad OVK-kontrollant för att få det rätt, men åtgärden är så viktig för din hälsa. I många fastigheter är det lag på att kontrollen ska göras med jämna mellanrum, just för att inomhusluften ska vara hälsosam. Du vet hur det är om man vistas i ett kontorslandskap eller ett klassrum där det känns ovädrat. Man blir inte särskilt effektiv.

Fel som inte märks direkt

Vid en OVK-besiktning går man igenom fläktar, ventiler och kanaler. Vem vet vad som gömmer sig där? Det kan vara döda insekter, möss och fågelfjädrar, fukt och mikrober. En rejäl rensning av rören kan vara precis det som behövs. Sådana smutsfällor syns inte, för det är bara fackmän som rotar i ventilationssystemet i vanliga fall.

Lika smygande är det om en fläkt lägger av i värmeväxlarsystemet. Det kanske bara blir lite tystare, men du tänker inte på det direkt. Du kan bli lite misstänksam om luften känns tung, och då ringer du en ventilationsfirma för säkerhets skull. När de skickar ut sin kontrollant för en OVK-besiktning vet du att det är proffs som kommer, och de är experter på ventilation. När de har gjort en grundlig genomgång av ventilationssystemet och åtgärdat felen, får du också ett protokoll, så du kan vara helt trygg med din inomhusluft. Läs mer om OVK på denna hemsida: ovkbesiktning.nu

Badrum var man vill

24 mar 2021

Drömmen om ett badrum som är nära sovrummet är så stor att många väljer att skapa ett extra badrum av en större garderob eller ett mindre rum. På det viset kan man få en extra toalett och badrum.

Man kanske kan tro att det bara är särskilda rum man kan omvandla till badrum, men det går faktiskt att skapa en gästtoalett eller till och med ett mycket stort badrum med många funktioner av vilket rum som helst. Det viktiga är att man har en stabil konstruktion som inte fjädrar och att man kan få plats med den typ av material som krävs för att slutföra projektet. Väljer man en liten toalett krävs det mindre kraft och kunnighet än om man väljer något som skvätter omkring vatten, som badkar eller dusch. Då krävs fuktspärrar och korrekt lutning.

Vikten av god kunskap

Ska man få ett badrum som är perfekt och som dessutom är godkänt av försäkringsbolaget ska man välja ett företag som är specialister på badrumsrenovering i Nacka. Genom att ta hjälp av ett sådant företag kan man lugnt välja och vraka bland allt man kan göra i sitt badrum. Kanske är det endast en eller ett par inventarier som behöver bytas ut, eller så går man all in och förändrar allt i sitt badrum. Populärt idag är exempelvis att installera någon typ av bastu. Det finns klassiska större modeller, men även mindre som ger infravärme och som är så pass små att bara en person i taget kan använda dem.

En användbar balkong är en inglasad balkong

20 mar 2021

Många som har balkong använder den inte mycket. En trolig anledning för många är förstås vårt bistra klimat. Det är inte skönt med balkongliv i kallt och blött väder men det går att åtgärda.

Det finns ett säkert och trevligt sätt att både höja värdet på din bostad samtidigt som du också gör den större och mer trivsam. Naturligtvis talar vi om balkonginglasning. Inget enklare sätt finns för att förvandla en balkong från en tråkig förvaringsplats till en välkomnande och trivsam uteplats.

Beroende på hur din balkong är konstruerad behöver du antingen väggar för tre sidor eller endast en front. Befinner du dig på översta våningen är ett tak närmast en nödvändighet också. Ta och prata med en pålitlig firma så kan ni komma fram till en bra lösning tillsammans.

Fler fördelar med en inglasad balkong

Först och främst vill man förstås ha en trevlig balkong. Ett ställe där man kan ha möbler och blommor och textilier och där man kan inta måltider och umgås. Där husdjur och barn kan vistas tryggt. Där man kan skanna av omgivningen utan att synas för mycket! Men fördelarna slutar inte där.

En inglasad balkong gör bostaden både varmare och tystare. Omgivningens buller hörs mindre och man får en helt annan avskildhet. Att man slipper vara utsatt för vädrets makter gör att man kan välja andra sorters möbler än på en öppen balkong. Odling? Jovisst! Allt ifrån kryddörter till någon hinkodlad potatis kommer att trivas på din inglasade balkong. Läs mer om inglasad balkong balkonginglasningvästerås.se 

Få koll på kopplingar och sladdar med en äkta elektriker

12 mar 2021

Säkerhet i elinstallationer är knappast något som vi alla har fullständig kontroll över. Ibland behövs det riktigt skickliga och certifierade hantverkare som gör vad just de är bäst på.

Att hålla på och dra sladdar och koppla eldosa på eldosa själv i hemmet känns sällan riktigt säkert. Det finns ett gäng regler och bestämmelser kring el i hemmet som få har koll på. Du bör med fördel kontakta en riktig certifierad elektriker i Täby när du ska dra flera kopplingar och vill känna dig trygg och säker i hemmet.

Tyvärr sker ju bränder pga el lite då och då. Ofta handlar det om gamla ledningar eller feldragningar. Allt sådant vill vi undvika och med en certifierad elektriker kan du vara trygg med att hen inte fuskar och att hen har verklig koll på hur allt jobb görs så säkert som möjligt.

Precis som med andra hantverkstjänster i hemmet får du även göra ROT-avdrag på den arbetstid som din elektriker lägger i bostaden.

Belysning efter behov både ute och inne

I vår del av världen har vi flera månader om året då det är rejält mörkt. Därför är det extra skönt att ha belysning som går att tända upp under dessa mörka månader. Du vill ha det mysigt och behagligt för ögonen inomhus och du vill att det ska vara inbjudande och vackert utanför ditt hus. Tänk ut alla ljuspunkter du vill ha i och runt ditt hem och ropa in en elektriker att dra alla ledningar på en gång.

Anlita en takläggare

12 mar 2021

Visst kan man lägga om taket själv men blir det fel kan det bli kostsamt. Är man det minsta osäker är det därför bättre att anlita en takläggare. Med ROT-avdraget behöver det inte bli så dyrt.

Taket är ett av de viktigaste ytskikten och måste kunna hålla vatten och fukt borta från huset och förhindra att det inte tränger in. Därför är det viktigt att man också underhåller och reparerar taket när det behövs. Takpannor kan hamna på sned eller gå sönder i höststormen och plåtdetaljer kan släppa. Minst en gång om året ska man kontrollera taket för att försäkra sig om att det håller tätt. Våren är en bra tid för detta och man kan samtidigt passa på att rensa hängrännor och stuprör. Man kan även anlita en takläggare i Södertälje för att både besiktiga och underhålla taket, samt få hjälp med att rensa hängrännor.

Välj material av bra kvalitet

Kostnaden för att lägga om ett tak kan variera och beror på material och antalet arbetstimmar. Papp är det billigaste materialet och det går även hyfsat snabbt att lägga ett papptak. Dyrast är det att lägga ett tegeltak eftersom materialet är kostsamt och för att det går åt många arbetstimmar. Men ett tegeltak håller också mycket längre än ett papptak så i längden behöver det inte bli så mycket dyrare. Det är alltid bra att jämföra priser mellan olika takläggare innan man bestämmer sig. Men det är viktigt att också välja någon med bra referenser och som använder sig av takmaterial i hög kvalitet.

Varför anlita målerifirma?

12 mar 2021

En målare kommer alltid att göra ett överlägset bättre arbete än vad man själv skulle kunna göra. Undrar du vad fördelarna med att anlita en målerifirma är? För att veta läs gärna vidare.

Det krävs mycket mer än att ha en pensel och en roller för att utföra ett proffsigt måleriarbete. Det många inte vet är att det nästan alltid behövs spacklas, sandpappras och repareras innan man ens börjar blanda färger. Väggar i trä kommer behöva undersökas och eventuellt byta ut en träplanka, lister eller repareras på annat sätt.

Samma gäller gips- eller betongväggar. Man kanske måste täppa igen gamla borrhål eller skrapa bort tapet. Det är mycket som man behöver göra innan man tar tag i självaste målningen. Det är här en erfaren målare kommer till undsättning, då de har en balanserad kombination av erfarenhet och kunskap.

Vilken typ av målare behöver jag?

Vare sig du är en privatperson eller företagsägare, ska en målare kunna lova samma kvalitet och omsorg åt alla sina kunder. Det du behöver få målat kommer att variera och en duktig målare hör in dina behov. Du kan be om allt från att måla en enda fondvägg till att måla om hela villan invärtes och utvärtes.

En del målerifirmor erbjuder även enkla kommunikationslösningar. Nu kan den första kundkontakten ske med hjälp av videosamtal som Teams eller Skype. Detta brukar gälla enklare arbeten, som tapetsering och grundläggande väggmålning. Då kan kunden visa det som behöver fixas på skärmen, för att tillsammans med firman komma fram till en lösning. Läs mer om målare här: målarebromma.nu

← Äldre inlägg

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.