Så enkelt kan du laga hål i väggen

Ett litet problem för en person kan i en annan person te sig som en rena gordiska knuten. I synnerhet gäller detta problem i hemmet och där någonting måste lagas, åtgärdas och repareras. Eller där det ska byggas någonting nytt. En del har en fallenhet för att hålla i hammaren och en fallenhet för att se hur man på bästa sätt ska närma sig ett problem där verktyget i fråga kommer att behövas.  För andra dock; där uppstår – minst sagt – problematik och hos dessa personer är det därför inte ovanligt att se hur interiören är mer sliten än vad den borde vara. Det kan vara en tapetbit som hänger, det kan vara ett hål i väggen, det kan vara en sprucken list och det kan lika gärna röra sig om en hylla som aldrig sätts upp eller en gardinstång som förblir liggande på golvet.

Om detta kan vi säga följande: visst, det finns anlag hos en del som saknas hos andra (annars skulle vi väl samtliga vara fotbollsproffs, eller hur?). Men det finns trots det ingen anledning till att låta saker likt de vi ovan berörde bli liggande. Så svårt är det inte att åtgärda och gemensamt för dem är att det inte spelar någon större roll om du misslyckas. Det kostar inte så mycket att göra om, det tar inte så lång tid och det kommer definitivt att ta dig några steg på vägen för att bli en skickligare hemmasnickrare.

Vi tänkte därför – steg för steg – visa hur enkelt det är att laga ett hål i väggen. Ett vanligt problem där exempelvis en dörr slagit i en gipsvägg för hårt och där handtaget på dörren gjort att ett stort håll bildats. Så här lagar du det:

 

  1. Börja med att ta en gipsbit från en skiva. Den ska vara större än hålet och den ska skäras till en triangel. Fasa kanterna 45 graders vinkel mot baksidan. Det gör du enklast med en gipskniv.
  2. Ta triangeln, sätt den över hålet – spetsen upp – och rita av konturerna direkt på väggen med en blyertspenna.
  3. Använd tumstocken och rita ännu en triangel – den ska sitta innanför den första. 12 mm är ett bra mått att förhålla sig till gällande avstånd.
  4. Ta en sticksåg och gör ett snitt ner till triangelns hörn. Därefter så skär du ut efter ritningen med din gipskniv.
  5. Ta en rasp med mellangrov yta och fasa till kanterna till dessa tt bit och hål stämmer med varandra. Någon millimeters mån kan vara bra.
  6. Lägg spackel på passbiten sidor och fäst den över hålet. Torka bort spackel som trycks fram.
  7. Avsluta med att bredspackla och din vägg är nu att anse som hel och redo för tapetseringen eller målning!

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.