Sugen på att snickra egna möbler?  

Bor du i lägenhet och behöver inspiration gällande inredningen kan vi tipsa om: https://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu.

Snickra själv!

En rolig detalj och trend som kommit som en följd av en ökad renoverings- och inredningstrend är att fler söker efter det unika. Man vill komma bort från det strömlinjeformade, man vill få sin bostad att sticka ut och man vill få den där wow-känslan hos gäster och besökare. Vi anser att detta är trevligt då det dels de facto ger mer spännande hem och dels också föder både hantverkskonst och kreativitet.

Inte minst så ser man detta genom möbler och genom att många idag väljer att snickra egna sådana. Något som tidigare möttes med stor skepsis – men som idag är både relativt vanligt och även lättare än förr. Med det senare så menar vi att det kommit att öppnas lite av en ny värld där man med hjälp av internet både kan få goda idéer, ritningar att följa och där möblerna i fråga sällan är avancerade sett till utförande.

Begreppet möbler är dock brett och här bör man göra skillnad på en soffa och exempelvis en hylla. Den förra kräver komfort, den kräver olika material och den kräver yrkeskunskap för att bygga – den senare kräver i stort sett bara fantasi, tålamod och rätt material. Ett material som ofta stavas MDF.

Att bygga med hjälp av MDF är något som verkligen rekommenderas och i synnerhet om du ska snickra till en hylla som kräver speciella mått. Det är ett lättarbetat material, det är billigt, det är stabilt och det är väldigt enkelt att förfina i efterhand med exempelvis färg. Kort och gott: om du ska snickra möbler som kräver speciella mått och vill skräddarsy exempelvis lösningar för förvaring, upphängning eller för att ge ett lyft till en befintlig bokhylla – då är det MDF som är ditt bästa val av material.

Annars då; finns det andra saker som kan vara värda att ha i åtanke gällande möbler och eget snickrande av sådana? Ja, vi tänke rada upp några punkter som kan vara värda att ha i åtanke:

  • Förvandla och förfina en befintlig möbel. Det bästa är att måla om en sådan – det är både lätt och synnerligen effektivt. Men, vi har även ett annat tips. Om du exempelvis har en gammal piedestal eller en byrå som du tröttnat på och som inte längre tillför något så kan du med fördel avlägsna toppen på dessa och gjuta nya i betong. Här krävs det dock lite förkunskaper och du gör bäst i att dels börja i en mindre skala och dels vara ordentligt påläst.
  • Det tar tid att lära sig att snickra och i synnerhet möbler kommer att sätta stort prov på ditt tålamod. Putsa, slipa, fila – upprepa; det handlar om detaljer och föremål som ska synas i ditt hem och därför så kommer du inte att ha råd med att slarva. Saknar du tid så bör du överväga andra lösningar snarare än att snickra möbler på egen hand.
  • Pengar: tjänar du på att bygga dina egna möbler? I många fall – utan tvekan! I andra så är det inte så säkert. Material kostar och detsamma gäller färg, skruvar, spikar, muttrar – allt. Det finns naturligtvis en bekvämlighet i att köpa möbler också och ett tips här är att du ”gårhalva vägen”. Det vill säga; försök att hitta begagnade möbler och köp sådana billigt (förutsatt att de har potential) och ändra dessa efter dina behov samt ditt tycke och smak.

  • Skötsel. Läs på om hur olika material ska skötas innan du sätter igång. Betong exempelvis är känsligt för fukt och får lätt fläckar på sig. Det bör du veta om du exempelvis ska gjuta en bänkskiva – men å andra sidan så är förmodligen din tanke att de ska se lite rått och avskalat ut. En fläck eller en ring av ett glas kanske inte gör så mycket just där?

  • Verktyg. Rätt verktyg kommer att krävas och det gäller för dig att ha en verktygslåda som täcker dina behov. Det betyder inte nödvändigtvis att den ska vara överfull – bättre är snarare att de verktyg du har i den verkligen håller god kvalitet. Maskiner? Skruvdragare och borrmaskin kommer definitivt att behövas och likaså en bra såg (exempelvis en sänksåg och en cirkelsåg). Resten kan du faktiskt hyra vid behov. 

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.