Prova att snickra hemma

Du – liksom många andra – kanske har accepterat det faktum att du är ohändig. Kort och gott; du har tummen mitt i handen och det innebär att du vid varje problem du ställs inför tar fram din telefon snarare än din hammare och ringer en snickare eller en bekant som klarar av uppgiften. Vår fråga är följande: har du verkligen försökt? Det som visar sig i många fall är att många svarar nej på den frågan och att man således bestämt sig för att man inte kan, utan att riktigt ha kött på benen.

Vi menar att de flesta de facto klarar av att snickra och lösa enklare problem hemma och att det handlar om att ta steget och våga. Visst, det kommer att ta tid. Visst, det kommer att bli fel (till en början) och visst, det kommer att vara irriterande att börja om från början. Men än sen? Vad spelar det för roll i det långa loppet. Fördelarna med att ha påbörjat och slutfört ett projekt från början till slut är enorm och innehåller extremt många känslor såsom stolthet, glädje och en mersmak inför kommande projekt. Menas här; gör du klart en sak så kommer det inte att ta speciellt lång tid innan du börjar snegla mot nästa, och nästa och nästa...

Naturligtvis så kan du inte räkna med att bli fullärd och bli en snickare – men du kan definitivt lära dig grunderna och framförallt så kan du lära dig att lösa de enkla problemen. Vem vet? Du kanske hittar en passion i att bygga olika saker? Det finns en avkoppling i att bygga exempelvis skrin, fågelholkar, bänkar, nyckelskåp och det är typiska projekt som även ger något i slutändan och som skapar en större självsäkerhet inför en något större uppgift.

Vad är det då för större saker som vi har i åtanke? Ja, här får vi säga att du ska lära sig att skilja på äpplen och päron. Förmodligen så kommer du aldrig att bygga ett hus – där behöver du definitiv hjälp. Men, vad sägs om att snickra ett staket, bygga en veranda (inte så svårt som det låter!), bygga en ny trappa till din altan eller bara laga saker som gått sönder. Ett hål i en dörr, ett hål i en vägg eller kapa till lister som börjar se slitna ut. Kort och gott, det finns ungefär en miljon saker som du kan gör ai ditt eget hem om du bara vågar ta fram hammaren och verktygslådan och slå in den första spiken.

Några råd på vägen dock:

  • Läs på innan. Ska du bygga en ny skohylla så finns det hur många modeller som helst att hitta på internet och de flesta kommer också med ritningar samt utförliga beskrivningar kring hur du ska gå tillväga. Se till att följa dessa steg och undvik att A) freestyla och B) ha för bråttom. Det senare är din värsta fiende. Saker och ting tar tid och speciellt för dig som nybörjare så måste det få göra det också. Var noggrann!
  • Håll ordning: har du möjlighet att kunna avsätta en yta i hemmet för att snickra så är detta naturligtvis av godo. Att bygga – det kan du göra själv! – en arbetsbänk och ha denna stående i garaget eller i källaren är en nyckel till att hitta snickarglädje. Och – ännu viktigare är att du verkligen håller det här utrymmet i god ordning. Det blir roligare, det blir enklare och det blir betydligt trevligare om du har koll på var alla verktyg ligger och slipper leta inför varje projekt. Se till att skaffa krokar, bygg förvaring och ge dig själv chansen till en härlig arbetsyta att använda.

Vilka verktyg behöver man?

För att överhuvudtaget kunna snickra så krävs det naturligtvis verktyg och vi ska direkt säga att du inte behöver ha någon gigantisk maskinpark hemma. Större maskiner går utmärkt att hyra och det är något som du kommer att tjäna på i slutändan. Gå inte i samma fälla som många gjort och där man köper en dyr maskin – exempelvis för golvslipning – och använder denna en- två gånger innan den placeras i garaget för att samla på sig både rost och damm. Hyr istället; det är bättre för din ekonomi.

Verktyg då? Ja, det finns några som är att anse som oumbärliga och som du definitivt bör se till att ha liggande i din verktygslåda. Vi tänkte rada upp några av dessa här nedan. Se det som en liten inköpslista.

  • Hammare; en bra hammare är en investering för livet. Gå upp en prisklass och få riktig kvalitet på köpet.
  • Tänger; en sidavbitare och en hovtång rekommenderas.
  • En kniv: Du kommer alltid att behöva en kniv och här – liksom vid hammaren – så rekommenderas en bra sådan. Betala lite mer.
  • Stämjärn. Är alltid bra att ha i verktygslådan. Se till att ha dessa i några olika storlekar.
  • Enkel att ta fram och använda föratt mäta olika saker. För att vara riktigt säker så kan du även överväga att mäta med en så kallad talmeter. Den fungerar bra för att mäta innermått.
  • Som hemmasnickare så kommer du någon gång att komma i kontakt med geringmåttet och det bästa sättet att få fram detta är att använda en vinkelhake (och vinkla den).

Maskiner då, behöver jag några sådana? Ja, det finns några stycken som kan underlätta för dig och primärt så bör du fokusera på dessa:

  • Sticksåg. Här bör du gå upp några hack i prislistan. En bra sticksåg kostar lite pengar – men den är värd varenda krona. Du kommer definitivt att ha nytta av en sådan.
  • Borr och skruvdragare. Även här gäller det att sikta på god kvalitet. Se till att köpa en slagborr också om din budget tillåter.
  • Sänksåg: lite av överkurs möjligen. Men en sänksåg kommer att underlätta för dig om du exempelvis ska bygga en altan och kapa brädor till en sådan.
  • I övrigt: Hyr maskiner. Det finns ett stort utbud och det finns, som sagt, ett större ekonomisk värde i det.
  • I övrigt II: hörselskydd, skydd för ögonen och skydd för munnen ska alltid finnas i en verktygslåda.

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.