Vilket trä håller bäst i jord?

Vilket trä håller bäst i jord och vilket ska man välja i samband med att man bygger hus och behöver påla eller - kanske mer vanligt - ska bygga en altan eller ett trädäck? Jord är fuktigt och jord sliter därmed på det som stoppas ner. Att välja rätt träslag är något som ger ett hållbart resultat och som gör att byggnationen i fråga blir säker, stabil och hållbar över en längre tid. Frågan är vad man ska välja?

Svaret på den frågan är att du ska använda dig av tryckimpregnerat furu eller något annat trä som är just tryckimpregnerat. Detta ger skydd mot röta och det ger byggnationen en stabil resa mot framtiden; träet skadas inte och det kommer att klara av alla små bett som tidens tand kan ge. Tryckimpregnerat trä är det givna valet och det är något som används då man exempelvis sätter stolpar runt elljusspår eller då man - vanligare förr - satte upp telefonstolpar. En bra lösning, men det ska samtidigt höjas ett varningens finger. Eller, flera stycken snarare.

Kontrollera alltid träets kvalitet

Det första man måste vara medveten om är att det är skillnad på trä och trä. Trä är ett levande material och i och med detta faktum så finns det också en stor skillnad mellan olika trädetaljer som säljs i bygghandeln. Du kan således inte köpa tio stolpar att använda för att bygga ett hus eller för att bygga en uteplats och tro att alla dessa kommer enligt en färdig manual. Nej, du måste alltid kontrollera det egentliga skicket.

Se till att träet inte är sprucket och se till att impregneringen verkligen trängt in och penetrerat träet i fråga. Om det ser ut att bara ligga som ett tunnare lager på ytan så är det läge att välja något annat - det ger inte tillräckligt med skydd.

Steg två är att se till att träet verkligen är anpassat för att ligga under jord. Många köper tyvärr trä som klassats för utomhusbruk. Det träet går utmärkt att bygga exempelvis reglar, fasader och att använda som utsmyckning - men det kommer inte att klara av vätan och fukten som finns under jorden. Det finns en skillnad i märkningen. Utomhusklassat trä är märkt enligt AB. Det kan du således använda ovanför jord. Ska du däremot använda pålar att sätta under jorden - då ska du hålla utkik efter märkningen A. Den har ett extra skydd och den klarar av alla fuktangrepp som kan komma.

reglar i trä

Se till att få garanti på träet

En annan viktig sak att hålla ögonen på i samband med ett inköp av trä som ska ligga under jord gäller garanti. Tyvärr så är detta något som många bygghandlare smusslar lite med. Köper du trä som är stämplat med NTR - Nordiska Träskyddsrådet - så köper du också en garanti på att träet i fråga är kontrollerat och impregnerat enligt gängse regler. I och med denna stämpel så har du också rätt till en garanti som sträcker sig tjugo år framåt i tiden. Detta gäller för rötangrepp.

Se till att kontrollera detta innan. En stämpel från NTR säkerställer kvalitet och den gör att upptagning av fukt och medel når de nivåer man satt upp gällande skydd mot röta. Ligg på gällande detta om du står inför att köpa trä som ska placeras under jord.

Funderar du på att bygga hus? Kolla in https://www.byggahusstockholm.org.

28 Oct 2019

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.