Vilka förmågor är bra att utveckla som målare?

Arbetsmarknaden för målare ser ljus ut. Det byggs som aldrig förr, och förutom vid nybyggnationer krävs även målare vid äldre hus för upprustning, renovering eller vanligt underhåll. Enligt Arbetsförmedlingen är konkurrensen om jobben som målare mycket liten över hela landet. I Stockholm, där byggkonjunkturens höga nivå märks som mest, finns det gott om arbetstillfällen för en målare med utbildning och erfarenhet.

För att man ska frodas i yrkeslivet som målare finns det en del förmågor som är bra att utveckla. Även om man redan har dem, skadar det inte att tänka på dessa och hur man kan förbättra sig. På så vis kan man bättre bemöta kunder och utföra sitt arbete – oavsett om man är en målare i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annanstans i landet.

God fysik

Den som är målare behöver visserligen inte spendera sin lediga tid på gymmet för yrkets skull, men det är bra som målare att ha en god grundfysik. Arbetet är rörligt och innebär ibland obekväma arbetspositioner. Framförallt kan det vara påfrestande för nacke, armar, rygg och axlar.

Just arbetspositionerna är något som är viktigt att tänka på överlag. Arbetar man för länge i fel positioner kommer skadorna till slut att märkas. Målare är ett yrke där man arbetar i många olika positioner, så att ha detta i åtanke är viktigt.

Kreativ

För att göra ett gott jobb som målare krävs en viss känsla för färg och form, samtidigt som man är händig av sig. Det här kan vara mer eller mindre viktigt beroende på vilken typ av målare man är. Vill man till exempel börja arbeta som dekorationsmålare ställs det högre krav på de estetiska färdigheterna.

En målare behöver ibland både vara kreativ och använda fantasi för att få ett snyggt slutresultat. Detta bör, som ovan nämnt, kombineras med att vara händig. I vissa yrken i byggbranschen ställs det högre krav på fysiken och mindre krav på känslan för färg och form – målaryrket är inte ett sådant yrke. Jobben som dekorationsmålare finns överallt i landet, inte bara i större städer som Stockholm och Göteborg.

Social förmåga

Att ha en god social förmåga är bra som målare. Jobbar du i en större stad som till exempel Stockholm är sannolikheten större att du kommer att träffa på många olika kunder samt att du arbetar i ett större team. Det här gäller såklart inte bara i Stockholm, även om frekvensen kan vara högre där. Oavsett var i landet du arbetar kommer du att behöva ha viss kontakt med kunder, kollegor och chefer. Många tycker att kontakten med kollegorna inte är några problem, men kanske känner att de sociala färdigheterna inte är tillräckliga i kontakt med kunder.

Läs mer om målaryrket och hur man jobbar på denna sida

5 Aug 2017

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.