Vilka förkunskaper krävs det för att bli en snickare?

Finns en längtan till hantverket? Att arbeta i trä. Är drömmen att jobba på stora arbetsplatser eller att lära det hantverk som växt fram från generation till generation det som lockar mest?

Att arbeta som snickare kan innebära så mycket. Att bygga upp hela radhus och se nya områden växa fram. Ge familjer glädje och minnen och en plats att kalla hemma. Att inte bara skapa ett föremål utan så mycket mera. Eller är det kanske konsten? Att trolla fram föremål ur ett stycke trä. Kanske tillverka och designa möbler som kommer att finnas kvar långt efter att vår generation är borta.

Hur blir man då snickare?

Det finns så många olika inriktningar att välja mellan. Du kan välja att gå en utbildning för bygg och anläggning där du lär dig husbyggnad och därifrån väljer specialinriktning. Det finns en uppsjö av olika utbildningar och det gäller bara att hitta det som man tycker är roligast. Det viktigaste är att man tycker om att jobba med händerna och att ha skaparglädje hjälper definitivt till. Något man kanske inte tänker på när det gäller arbeten som snickare är jobben inom båtsnickeri. En kanske inte så bred nisch men gillar man båtar så är det en given linje att gå på.

Möbelsnickeri är en annan inriktning. Att göra möbler är en konstart i sig. Man kan bygga möbler som andra designat eller så kan man designa egna möbler. Spännande och intressant för den som har ett gott öga för vackra saker och som har massor av ideer. Något som annars kan vara vanligt i en möbelsnickares vardag är att renovera gamla möbler och ge dem nytt liv. Det kan handla om att renovera speciella objekt men även större serier. Ofta innebär det målning och eventuellt textildesign så där kan det vara en fördel att ha en bredare kunskapsbas.

Finns det några jobb inom branschen?

Nu är definitivt en bra tid att ta sig in i byggbranschen. Det råder personalbrist på byggarbetsplatserna runt om i landet. Så fundera på om du vill söka in på någon av de många utbildningar som finns eller om du vill söka en praktikplats någonstans. Du kan sedan komplettera med den utbildning som du behöver när det gäller den teoretiska delen. Tycker man om att arbeta med händerna och vill bli en del av ett team, då är det bara att sätta igång.

22 Jun 2020

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.