Vem uppskattar egentligen trägrindar?

Att trägrindar varit populärt i Sverige under lång tid råder det inget tvivel kring. Men vem väljer egentligen att sätta upp trägrindar vid sin tomt numera?

I Sverige har trä alltid spelat en stor roll i hur människor bygger. Detta material har det funnits gott om i Sverige och därför har det i århundraden räknats som något av det mest populära att bygga med. Trähus finns i hela det avlånga landet Sverige och ofta stoltserar dessutom vackra trägrindar vid uppfarten.

Idag finns det dock massvis av olika material att tillgå när man ska bygga nytt. Sten av olika slag och till och med plåt har blivit vanligt att klä in huset i. Även grindar av olika slag finns det gott om. Smidesvarianter och enkla gallergrindar kan ses som värdiga konkurrenter till de klassiska trägrindarna.

Därför väljer man trägrindar

Trots denna uppsjö av grindar står trägrindarna fortfarande högt i kurs. Många är de som uppskattar de klassiska i trägrindarna och som tycker att trägrindar är vackra att se på. Att trägrindar ofta åldras på ett snyggt sätt är säkert även det en bidragande orsak till deras ihållande popularitet i Sverige.

En ordentlig trägrind kan hålla i många, många år om man bara är rädd om den. För att undvika att träet ska spricka bör man då och då se över sin trägrind och ge den ett nytt lager med ytbehandling. Oavsett om det handlar om färg eller olja bör grinden fixas till med jämna mellanrum för att må riktigt bra.

9 Aug 2023

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.