Varför välja en hjullastare?

Ska man hyra en traktor eller en hjullastare och vad är det för skillnad dem emellan? En hjullastare är att anse som en uppdaterad traktor som är mer mångsidig och lättare att manövrera. Det är det självklara valet om du behöver en maskin för att utföra diverse markarbeten i exempelvis trädgården.

Frågar du entreprenörer inom trädgårdsanläggning vilken maskin de först skulle välja att investera i så kommer en hjullastare högt upp på listan. Det ger ett hum om vilka fördelar som kommer på köpet. Även om du kanske inte behöver den största - förmodligen så klarar du dig utmärkt med en mindre modell, en kompakt hjullastare så kommer du att kunna utföra extremt många olika projekt med maskinen i fråga.

Redskapsfästen möjliggör fler användningsområden

En av de stora fördelarna med en hjullastare är flexibiliteten som man erbjuds. Behöver du skotta snö - inga problem. Är du i behov av att utföra tyngre lyft - inga problem. Behöver du forsla bort någonting från punkt A till punkt B - det är bara att köra. Du kan utöver detta även använda din hjullastare till att platta till- och jämna ut på ett smidigt sätt. Vill du anlägga en ny gång till huset så får den en perfekt, jämn och slät yta genom att använda hjullastaren du hyrt - eller köpt, om du nu vill göra en mer långsiktig investering.

Hemligheten bakom denna mångsidighet stavas redskapsfästen. Dessa gör att du enkelt och smidigt kan växla mellan de olika användningsområden vi nämnde. Du kan sätta på en plog, du kan montera en skopa, du kan använda pallgafflar och du kan se till att fästa en vikplog i fronten. Bytet går smidigt och kräver ingen större fysisk ansträngning.

Den kompakta hjullastaren är den ultimata maskinen för exempelvis förvaltning. Som vaktmästare så kan man använda maskinen året om - oavsett väderlek och oavsett vilket arbete som den specifika säsongen kräver.

Finns någon svaghet? Ja, ska du gräva på djupet så bör du använda en grävskopa. En hjullastare har sämre räckvidd nedåt; det gör att den inte klarar av att gräva mer än någon decimeter under mark.

Trygg manövrering och flexibel körning

En hjullastare är oftast midjestyrd och det gör att maskinen känns säker och trygg; man får en bättre uppsikt och man får samtidigt också en helt annan stabilitet. En skillnad mot en traktor är att hela främre delen svänger och inte enbart däcken. Har du en skopa påkopplad så svänger även den utav dina rattutslag.

Det gör att en hjullastare är smidig och flexibel att köra, även då utrymmet är trängre. Man brukar tala i termer om att vända på en femöring. Riktigt dit kanske man inte når, men en kompakt hjullastare kan kanske vända på åtminstone en plånbok av storlek medium om vi nu ska använda oss av en liknelse.

Läs mer om hjullastare hos Arema.

15 Aug 2019

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.