Vad kan man göra själv vid en badrumsrenovering?

Badrumsrenovering brukar räknas till det mest komplexa renoveringsprojektet i en bostad. Det beror dels på att konsekvenserna av en illa utförd renovering kan orsaka skador på husets stomme i form av fukt och mögel. Det beror också på att en badrumsrenovering innefattar många moment som kräver specialkunskaper som el, VVS, spackling mot golvbrunn, upprättande av tätskikt och så vidare.

Som hemmaprojekt är det alltså inget idealiskt förstaprojekt. Men med det inte sagt att man behöver stå helt handfallen vid en badrumsrenovering. Är man lite händig kan man spara in en liten slant på att utföra delar av arbetet själv.

Stort behov av badrumsrenovering i Göteborg

Det är många badrum i Sverige som börjar bli i stort behov av renovering. Om vi tar en stor stad som Göteborg som exempel, så har vi där en stor mängd bostäder där badrummen senast renoverades mellan 1995 och 2005. Under denna tid renoverades otroligt många badrum, både i Göteborg och i resten av Sverige, på ett undermåligt sätt.

Anledningen är kaklet. Man slet ut de gamla våtrumstapeterna, som ansågs fula och omoderna, för att få plats med det senaste heta från kontinenten; kakel i badrummet. Tyvärr var de flesta hantverkare helt okunniga om de nya vätskebaserade tätskikten som krävdes vid kakelsättning, och de flesta tätskikten från denna tid har visat sig vara i stort sett verkningslösa. I Göteborg har många, många lägenheter drabbats av fukt och mögelproblem på grund av detta.

Kunskapen större kring arbete i våtrum

Nuförtiden är kunskapen betydligt större kring tätskikt och arbete i våtrum, och det finns högt ställda krav på hur arbete i våtrum ska utföras. Standarden sätts i de regler som branschorganisationen GVK satt upp, och vill du att din badrumsrenovering ska bli godkänd av försäkringsbolagen, och kunna ha ett kvalitetsintyg att visa upp för eventuella köpare i framtiden, så måste du set till att renoveringen utförs enligt dessa regler.

Betyder detta då att man måste överlåta allt jobb åt en behörig renoveringsfirma? Inte egentligen. Det finns många firmor som erbjuder totalentreprenad på badrumsrenovering i Göteborg, men de är vanligtvis flexibla och lätta att ha att göra med. Om du vill utföra vissa arbetsmoment själv för att komma ner i pris är det helt klart möjligt. Det handlar bara om tydlig kommunikation och framför allt om att synkronisera arbetet för att det inte ska uppstå krockar eller onödiga luckor i arbetet. Fördelen med att allt jobb utförs av entreprenören är ju att de kan synkronisera arbetet så att det flyter på bra.

Vad du bör undvika

Vad kan och får man då göra själv vid en badrumsrenovering? Ja, egentligen får du göra allt utom elinstallationerna, som enligt lag måste utföras av en behörig elinstallatör. Däremot finns det några andra områden som i praktiken måste utföras av proffs, och det är VVS, det vill säga rördragningar och dylikt, upprättande av tätskikt och spackling av fall mot golvbrunn. Dessa moment kräver specialkunskaper och måste enligt branschreglerna utföras på ett mycket specifikt sätt. Som lekman är det inget man vanligtvis klarar av. Dessutom blir din badrumsrenovering inte godkänd av försäkringsbolagen om du utför dessa moment själv.

Exempel på vad du kan göra själv

Det finns dock som sagt moment du kan utföra själv. Du kan riva det gamla badrummet innan hantverkarna kommer. Detta är slitigt men kan spara dig en stor slant. Var dock försiktig när det kommer till rördragningar om du är osäker på hur man stänger av vattnet. Du kommer att behöva ha en byggcontainer på gården för att kunna slänga allt skräp som ska ut ur badrummet.

Du kan också installera stommar, handfat och toalettstol om du vet precis hur du ska göra. Du kan måla badrummet om du läser på om våtrumsmålning, våtzoner, lämpliga färgtyper och så vidare. Du kan också kakla väggarna eller sätta upp mosaik, när tätskiktet blivit godkänt.

Anlita proffs om du vill vara säker på ett kvalitativt resultat

Är du händig och noggrann kan du lyckas bra med alla dessa moment, och du kan komma ner i precis jämfört med om entreprenören hade utfört allt arbete Vill du dock vara säker på att badrumsrenoveringen blir korrekt utförd är det bättre att du låter hela din badrumsrenovering utföras av proffs enligt branschreglerna.

Mer info finns att hitta här: https://www.badrumsrenoveringigöteborg.se.

28 Jan 2019

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.