Slipa, snygga till och behandla golven

Visste du att ett fint golv kan göra mycket för värdet på din bostad. Vid en försäljning kan man tjäna massor på att ha fixat golven. Att de är välvårdade, nyslipade och riktigt snygga är a och o.

Ja, så är det. Värdet kan stiga med en bra summa om golven är snygga vid en försäljning. Så ska man sälja sin bostad är detta självklart något som man bör se över och åtgärda vid behov. Sedan är såklart en eventuell försäljning inte enda skälet till att ha snygga golv. När man bor där vill man väl trivas själv också? Det är en klassiker att man fixar sin bostad sådär stajlat snyggt först när man ska flytta. Detta är såklart lite avigt, för visst borde man fixa det trivsamt när man faktiskt bor där, inte först när man tänker flytta därifrån?

Att slipa golven är ofta första steget till ett snyggt golv. Ibland kan det till och med räcka för att uppnå den där aha-känslan: är det så här fint det faktiskt kan vara här? Men ofta behövs även någon slags behandling.

Läs mer om golvslipning.

Hårdvaxolja golvet

Ett enkelt sätt att styla om och snygga till golvet är att man efter slipningen oljar in det med hårdvaxolja. Hårdvaxolja finns i både opigmenterad samt pigmenterad variant. Väljer man den opigmenterade kommer golvet att se nästan helt obehandlat ut, men ändå ha skyddet som oljan ger. Så vill man ha ett golv som ser naturligt ut är detta ett bra val.

Den pigmenterade varianten finns i olika nyanser, både mörk och ljus. Väljer man exempelvis en ljus variant, kanske vit, betyder det inte att golvet får en heltäckande färg. Med bara en eller två strykningar kommer träet att synas igenom ändå. Men ju fler strykningar man lägger på, ju mer täckande blir det.

Hur gör man?

Hur gör man då om man bestämt sig för att hårdvaxolja golvet? Först och främst måste golvet som sagt slipas. Sedan ska man se till att allt slipdamm tas bort och att golvet är rent och torrt. Om det finns några skador i form av springor i golvet bör man laga dessa med träspackel.

Innan det är dags att påbörja behandlingen bör man först göra en liten provstrykning på ett mindre synligt ställe. Om resultatet blir som man önskar är det sedan bara att köra igång med resten av golvet. Snart har du ett golv att trivas med! 

8 Oct 2020

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.