Ska du lägga nytt golv?

När du behöver en golvläggare

Ska du lägga nyttt golv? Många är de hemmasnickrare som med iver rivit ut det gamla golvet – nu ska det läggas nytt golv – för att sedan bli mindre och mindre ivriga allt eftersom de inser att de inte riktigt visste hur man skulle gå till väga sedan när det gamla golvet verkligen är borta. Vi har väl alla lurats, av allehand "Äntligen hemma" och "Ernst" bygger än det ena och än det andra, att tro att vi kan renovera hemma på egen hand. Det vi inte ser, bakom kameran och när den är släckt, är att förutom "Ernst" så finns det riktiga hantverkare som faktiskt vet vad de gör. Vi andra, lekmän, gör ju inte det. Men lugn. Så gott som vem som helst kan faktiskt lägga ett klickgolv. Här talar vi om hur man gör.

Klickgolv är faktiskt riktigt snyggt

Att lägga ett klickgolv, kräver att man har rätt underlag. Precis som när man tapetserar eller målar om en vägg, bör man arbeta med underlaget ordentligt innan man lägger det nya golvet. Se alltså först till att golvet under är riktigt slätt. Har man väl rivit ut det gamla golvet, så mycket att det bara är sand kvar, bör man definitivt rådfråga en golvläggare innan man gör något vidare. Har man rivit ut det gamla golvet, och finner betong under, så kan man endast kontrollera det noggrant och spackla med golvspackel och fyll de fördjupningar som eventuellt finns i betongen. Det bästa är att föra en bred spackel över golvet för att upptäcka bulor, eller fördjupningar i det. När du har fått en slät yta på golvet, bör du sedan dammsuga och tvätta det innan du börjar med klickgolvet. Eventuellt bör du ta bort socklarna. Om du inte gör det, kan du enkelt lägga på en smyglist efter att du har satt golvet.

Så gör du steg för steg

  • Lägg på en ljuddämpande matta – en ljuddämpande matta bör läggas underst om det inte är så att du lägger det nya golvet ovanpå det gamla.
  • Bestäm åt vilket håll golvet ska ligga – om du lägger helt nytt golv, och inte följer det gamla golvets riktning, bör du bestämma åt vilket håll de nya golvplankorna ska ligga. Tänk på att golvplankorna kan följa ljuset från fönster, alltså i samma riktning.
  • Mät med en golvplanka mått invid dörr – mät avstånd från golvplankor som ska ligga intill väggen. Dra bort 10 millimeter och kapa en golvplanka efter det måttet. Mät även avståndet  som ska vara i den sista plankan och kapa efter rätt mått.
  • Lägg golvplankorna – använd hammare + kloss. Nu är det dags att klicka i plankorna i varandra. Gör först en hel rad. Använd en hammare, löst och lägg en kloss mellan hammare och planka så du skyddar den. Se till så inga glipor uppstår.
  • Kapa dörrfoder med en fogsvans – invid därrfodret och radiatorer bör man alltid mäta ut var hål ska läggas. Var noggrann.
  • Montera golvsocklar, eller smyglist – när väl hela golvet är lagt, bör man sedan montera på golvsocklar (om man tagit bort dem) eller lägg en smyglist längs vägg och golv. Lycka till!
23 Aug 2019

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.