Så renoverar du fönster

När det kommer till renovering av fönster, är det en klar fördel om du vet hur man gör. För den som kan det är det så klart inte svårt. Är det första gången är det en klar fördel om du provar att göra det på ett fönster som inte är så viktigt, som till exempel ett fönster som tillhör sommarstugan. Skulle du förstöra glaset till det fönstret gör det inte så mycket. Det kan lätt ersättas. Gör några sådana renoveringar på ett sådant fönster innan du renoverar fönster til din permanenta bostad. Här introducerar vi dig hur du kan utföra ding fönsterrenoveringen. Så här gör du.

Så renoverar du fönster steg för steg

1. Ta bort fönstret ut karmen. 

2. Avlägsna färgen på fönsterbågen. Antingen kan du använda en varmluftspistol som lätt får färgen loss från bågen. Sedan är det bara att ta en skrapa bort färgen. Se bara upp för att rikta värmen mot glaset i fönsterbågen. Värmen kan skapa spänningar i glaset som gör att det lätt spricker.

3. När du väl har fått bort färgen är det till att slipa bågen så den är slät och ytan är fin. Här hoppas vi att du har avlägsnat alla slags lås eller järnbeslag som kan ha suttit i fönsterbågarna. När du väl har gott loss fönsterbågarna, är det bra att lägga dem på ett bord. Bästa sättet att förvara dem medan du renoverar dem är på en plan yta.

4. Titta sedan på kittet; finns det sprickbildningar i kittet? Eller har det lossat någonstans? I så fall måste du ta bort kittet och glasrutan lyftas ur. Du kan nämligen ha fått vatten bakom glaset och kan ha ett rötangrepp i själva fönsterbågen. Du kan använda en handöverfräsmaskin som förs över kittet och får bort kittet utan att skada glaset. Har du fått loss kittet, kan det finnas kvar fönsterstift vilka behöver avlägsnas innan du kan lyfta ut glaset i fönstret. Ta bort allt kitt innan du lyfter ur glaset. OBS! Bär munskydd när du arbetar med kittet. Det är inte hälsosamt att andas in. 

5. Numera glaset så att du vet i vilken ordning de låg i fönstret. Försök få bort allt kitt som kan finnas kvar på glaset. Använd rakblad för att få bort det sista.

6. När du har fått bort färg och kitt från fönsterbågen är det dags att avlägsna dåliga delar i bågen. Är det hela delar som behöver bytas ut, gör du nya delar som är likadana som de delar som du tar bort. 

7. När du fått i alla nya delar och pluggat igen bågen med pluggar ska du impregnera fönsterbågen med en impregneringsvätska. 

8. När du väl har impregnerat fönsterbågarna är det sedan dags att lägga tillbaka glaset i fönstret. Lägg försiktigt glaset i bågen, sedan ska syftet spikas i bågen med en speciellt fönsterstiftshammare. Du kan inte använda någon hammare till detta, utan bara en fönsterstiftshammare. Alla andra riskerar du att göra sönder både fönsterbåge och glasruta. När glaset sitter där det ska är det sedan dags att fylla på med kitt längs fönsterrutan så att glaskanten och stiften täcks.

9. När kittet och glaset sitter i fönsterbågen är det sedan dags att måla hela fönstret. Lämna cirka 1-2 millimeter på glaset fritt från kittkanten och en markeringstejp så att målarfärgen går över kittet och ut på glaset. Då hindrar målarfärgen vatten att tränga in mellan glas och kitt.

10. När fönsterbågarna är målade är det sedan dags att rengöra fönsterkarmarna. Går på samma sätt som när du tog bort färgen på fönsterbågarna. Slipa sedan till karmarna och impregnera karmarna. När det har torkat, målar du sedan karmarna på samma sätt som fönsterbågarna.

Anlita hantverkare som renoverar åt dig

Tyckte du detta var pilligt? Detta var ju bara ETT fönster och det är mycket sällan som hus endast har ett fönster, vilket innebär att du ska göra om exakt samma procedur med alla fönster som finns i din bostad. Kanske du hellre vill anlita en professionell hantverkare som gör renoveringsarbetet åt dig? OM du inte känner till något företag som gör denna typ av arbete kan du alltid googla fönsterrenovering Stockholm och ta kontakt med dem du ser dyker upp där. Be om offert och referenser. Ber de då om att få göra ett kostnadsfritt hembesök, och som sedan utlovar garantier för sitt arbete är det värda att prova. Läs mer om ett företag som utför fönsterrenovering i Stockholm på: http://www.fönsterrenoveringstockholm.nu.

28 May 2018

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.