Så ofta ska man olja in altanen

Trä är ett vackert material men som kräver omvårdnad. För att en altan ska hålla riktigt länge gäller det att sköta om den som man ska. I texten som följer tipsar vi om hur man bäst gör detta.

Ett trädäck eller en altan kan verkligen ge uteplatsen ett lyft. Trä är ett mjukt material som är skönt att gå på och som håller en jämn och behaglig temperatur. Men för att träet inte ska ruttna och för att altanen ska hålla riktigt så länge gäller det att sköta om och underhålla den. För att det inte ska uppstå sprickor eller träet suga åt sig väta och fukt så måste man varje år behandla altanen med en bra träolja. Det är också viktigt att man tvättar rent ytan innan man stryker på olja. Detta gör man bäst med en vanlig skurborste eftersom en högtryckstvätt kan skada träet och göra att smuts tränger djupare in.

Använd ROT-avdraget och ta hjälp med slipningen

Ungefär vart tredje år bör man också slipa altanen eftersom det underlättar för oljan att tränga in i träet. Dessutom blir man då av med stickor och ojämnheter, och ytan får ny lyster och blir slät och fin. Man kan göra jobbet själv men det finns också företag som är specialiserade på att slipa och olja in altanen. De har de rätta maskinerna och ser till att arbetet går snabbt. För att få ner kostnaden kan man använda sig av ROT-avdraget på själva arbetskostnaden, så det behöver inte bli så dyrt. Läs mer om slipning av altan här: slipaaltan.se

24 Jan 2021

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.