Så kan du kakla själv i köket

Köket blir ett allt viktigare plats i många människors liv. Intresset för matlagning har växt lavinartat i Sverige de senaste åren och därmed har även drömmen om det perfekta köket väckts hos många. Man vill att allting ska vara perfekt i köket, helt enkelt.

Köket har blivit en statussymbol, ett sätt att visa vem man är och vad man vill få ut av sitt liv, både till vardag och fest. Och det handlar definitivt inte bara om köksutrustningen – att till exempel ha en värstingspis och en massa andra avancerade produkter – utan även om själva miljön i köket. Man vill att ens kök ska vara unikt och speciellt och sticka ut i mängden. En perfekt plats för lyxiga frukostar och goda middagar.

En del i detta är att ha en snyggt kakel ovanför bänkskivan. Många anlitar proffs på kakel för att ta hand om detta, men man kan även göra det själv. I den har artikeln tänkte vi berätta vd du bör tänka på när du ska kakla om i köket. Att man är noggrann är förstås av yttersta vikt – gör man ett slarvigt/felaktigt arbete lär resultatet i slutändan bli raka motsatsen till det man var ute efter från början.

Här är alltså några tips att tänka på:

Väggen ska vara torr och ren

Det allra första du bör göra är att mäta med ett långt vattenpass för att försäkra dig om att bänkskivan är helt i våg. Sedan är det viktigt att väggytan är torr och ren, eftersom plattsättning är ett kladdigt arbete. Skydda bänkytan med till exempel mjölkpapp.

Blanda till fästmassan

Detta görs enligt instruktionerna på förpackningen. Det behövs en kraftig borrmaskin med en anpassad visp för att torrmaterialet ska blandas ordentligt. Därefter låter du massan stå i 5-10 minuter innan du blandar igen.

Plattsättningen

Du breder ut massan med den släta sidan på en tandad spackel. Tänk på att inte stryka ut för mycket massa. Du ska hinna med att göra plattsättningen inom 15 minuter efter att massan strykits ut. Fixet dras av med den tandade ytan. Trycka och gnugga för att få plattan i rätt läge (fixet ska täcka hela plattans baksida).

Hålborrning

Använd en kakelborr för att göra mindre hål i kaklet. Behövs en håltagning för en eldosa eller liknande ska du använda en hålsåg. Skäret på en hålsåg kan vara antingen av diamant eller hårdmetall. Diamantborrar är att föredra, men sådana är dyra så har man ingen ytterligare användning för borren kan det vara läge att hyra.

Torkning

Låt fästmassan torka minst ett dygn.

Fogning

Kakelväggen är redo att fogas när fästmassan är helt torr. Man kan dock börja med förberedelserna av fogarna tidigare. Det är viktigt att fästmassan inte har vällt upp i fogen och att det inte ligger kvar några limsträngar på glasyren. När du blandat fogmassan enligt instruktionerna låter du den vila i tio minuter. Massan ska läggas diagonalt över kakelytan med en fogplatta och arbetas in ordentligt.

Tvätta bort fogmassan

Väggen bör rengöras flera gånger och en fogbräda med svampbelägg är ett utmärkt verktyg för detta ändamål.

Efterpolering

Kakelytan poleras med trassel. Man kan få extra hårda fogar genom att eftervattna dem i 2-3 dygn.

Mjukfogning

Detta är det sista steget. Vanligen används fogmassa av silikon som appliceras med en fogspruta.

11 Dec 2019

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.