Så kan du göra med marksten

Funderar du på din trädgård och vill planera för hur den ska se ut inför nästa års säsong? Det är helt rätt. Det är nu som man bör planera för hur man vill att trägården ska se ut inför nästa vår och sommar. Det är nu som man bör plantera alla lökar, så att de hinner ligga i marken och växa till sig inför blomning under nästa vår. Så när man planerar för blomning och var blommorna ska blomma, kan man behöva lägga planera för rabatter, växutrymme och gräsmatta – men framför allt var man kan lägga fin marksten och göra avskiljningar i trädgården.

Marksten är den finaste sten som du kan lägga i din trädgård och på tomten. Den skiftar i allt från vitt, grått och beige. Den är slät och du kan i princip göra vad du vill med markstenen. Bygga gångvägar, enbart avgränsningar, garageuppfart, terasser eller bersåer. Du bestämmer. Behöver du en markanläggare för större projekt, finns även det att ordna!

När du behöver markarbeten i Stockholm

Så kan du lägga marksten i trädgård och uppfart

Det allra viktigaste när man ska lägga marksten i sin trädgård, är att arbeta med underlaget. Har du fuskat med underlaget kommer fusket upp efter något år och i värsta fall får du göra om allt från början. Det är underarbetet som tar den mesta tiden när man ska lägga marksten i sin trädgård och ju mer tid som du lägger på underlaget desto snabbare går det sedan att lägga markstenen.

  1. Gräva upp ytan för marksten. Det första man måste göra är att gräva upp det ställe där du önskar dig markstenen. Det spelar ingen roll var det är som du vill ha din marksten, du bör gräva ordentligt var det nu är som du önskar dig din marksten. 
  2. Lägga bärlaget med bergkross. Först lägger man på en geoduk när man har grävt ut platsen för markstenen. Geoduken gör så att stenen inte sjunker ner mer än vad du önskar det. När man har lagt på en duk, är det sedan dags att lägga in bergkross. Krossen ska vara mellan 0-32 millimeter. Detta ska bära upp markstenen.
  3. Vattna bergkrosset för packning. Sedan ska man vattna bergkrossen så att den blir packas riktigt hårt. Då får du materialet att sjunka ihop och blir hårdare packat.
  4. Lägga på stenmjöl och markvibbra. Stenmjöl är riktigt fin sand som ska läggas ovanpå bergkrossen. Storleken på stenmjölet ska vara 0-8 millimeter och du bör lägga på ett täcke med stenmjöl av 3 centimeter minst. Sedan behöver man en markvibbra. Den gör så att hela täcket vibrerar och får bergkross och sand att lägga sig slätt på stället.
  5. Lägg markstenen på stenmjölet. När sedan stenmjölet har lagt sig ordentligt på krossen är det sedan dags för att lägga marksten ovanpå. Var noggrann när du lägger markstenen och hugg av bitar så att marksten täcker hela stället som du har grävt ut.
  6. Lägg på fogsand ovanpå markstenarna. När du har lagt all marksten så är det sedan dags för fogsand som ska läggas mellan markstenarna. Det är viktigt att borsta ordentligt när du har lagt fogsanden mellan markstenen.

Läs mer om markarbeten i Stockholm på: https://www.markarbetenstockholm.nu.

2 Oct 2019

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.