Så får man koll på kostnaden för hantverkare vid husbygget

Håller ni på att planera inför ett husbygge? Att bygga hus är roligt, men att budgetera är kanske mindre kul. Hur vet man till exempel hur mycket det kommer kosta att anlita hantverkare?

Att budgetera inför ett husbygge är inte det lättaste, särskilt om man själv inte är byggare eller arkitekt. Ett husbygge kräver också många olika typer av hantverkare som exempelvis VVS-installatör, kakelsättare, snickare, elektriker, takläggare, med flera. Det är heller inte bara huset som ska byggas utan det behövs också en markentreprenör som ordnar med själva marken och dräneringen där huset ska byggas. Allt detta kostar pengar och för att man ska kunna budgetera och eventuellt också ansöka om ett banklån måste man veta kostnaderna.

Räkna ut kostnaden för hantverkare med hjälp av ritprogram

Idag finns det särskilda ritprogram som kan räkna ut kostnad för hantverkare när man ska bygga hus, men också andra kostnader. Programmen är dessutom gratis att använda och går att få tag på via internet. För att få fram kostnaden för hantverkare vid ett husbygge måste man först rita en skiss över huset man vill bygga. Den behöver inte alls vara avancerad och kan vara i 2D, 3D, eller för hand. Ritprogrammet är programmerat så att det man ritar följer svenska byggregler. Man behöver alltså inte vara ett proffs. Baserat på ritningen och de materialval man gjort, räknar sedan ritprogrammet ut hur mycket det kommer att kosta att anlita hantverkare. Beräkningen fungerar sedan som underlag när man tar in offerter från olika hantverkare.

23 Mar 2022

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.