Rörinspektion i Stockholm ger klara besked

Gamla hus har gamla rör, och kanske har ingen kollat upp dem under många år. Man bör göra en rörinspektion med några års intervall för att se så att rörledningarna håller sig i god kondition.

Det är mycket med tanke på att undvika vattenläckor som man vill kolla upp rören i sin fastighet. Sipprar vatten ut från läckande rör kan det samlas mycket fukt i väggarna och man kanske inte ens märker det förrän det är för sent. För att slippa oroa sig är det bra att boka tid för en rörinspektion och gå igenom alla rörledningarna i huset.

Undvik vattenskador och gör en rörinspektion i Stockholm

Bland det tristaste man kan råka ut för är ju vattenskador, som drabbar både en själv och eventuella hyresgäster. Försäkringsbolaget kopplas in och man får göra omfattande reparationer. Har man kollat upp sina ledningar är man på den säkra sidan, och en sådan åtgärd kan också höja husets värde när man vill sälja det.

Det är en certifierad rörinspektör som gör kontrollen. Det är en kvalificerad rörmokare som har extra specialkompetens för att kunna filma alla rören inuti med en speciell kamera, och sedan utvärdera resultatet via en dator. Man kan få mycket information genom att titta på rörens funktion och kondition, och man kan också digitalt få fram hur ledningarna är dragna. Man får protokoll på inspektionen och klara besked på hur det står till med alla rören.

Beläggningar kan spolas bort

Sitter det mycket fett och smuts på insidan av rören, kan det orsaka att vattnet rinner dåligt. Då kan man göra en stamspolning med hetvatten och högtryck för att få bort beläggningarna.

Om det visar sig att rören är i väldigt dålig kondition kan man antingen försöka laga dem och byta ut det som är trasigt eller göra en relining med ny plastbeläggning inuti. Ibland är det bra att göra ett stambyte, speciellt om huset är runt femtio år gammalt och man aldrig har bytt rören. Speciellt bra läge för ett stambyte är det ju om man tänker topprenovera ett gammalt hus. Då gör man stambytet först och renoveringen sedan, så slipper man bryta upp nytt kakel och golv.

Ibland vill man inte göra stambyte, kanske av ekonomiska skäl eller för att man inte vill göra så omfattande reparationer. Kanske tänker man sig att sälja huset, och då får nästa ägare göra stambytet istället. Men en grundlig rörinspektion är alltid bra.

5 Nov 2020

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.