Riktigt snygg finish med kakel och klinker

Nytt golv? Nya väggar? Visst är det galet snyggt med kaklade väggar och klinker på golv. Men se till att göra grunden rätt. Antliga proffs för att vara säker på att det blir hållbart och inte spricker.

Är du sugen på att köpa in riktigt snyggt handtillverkat kakel eller klinker till ditt hem? Kanske drömmer du om ett riktigt marockanskt badrum med mönstrat golv eller mönstrade väggar. Vi mår alltid som bäst när vi unnar oss i detta livet och faktiskt uppfyller våra drömmar. Handtillverkat kakel är oftast betydligt dyrare och kanske importeras just det mönster som du vill ha. Gör dig själv en tjänst och hyr in professionella plattsättare för att göra jobbet. Så du inte får problem med sprickbildning eller annat. En smart grej är att kontakta olika plattsättare först och be om offerter från ett par olika företag. Välj en leverantör och rådfråga dem om vilken mängd kakel du ska beställa.

Mörka eller ljusa fogar

När du anlitar en professionell hantverkare kan du lita på att de vet vad de gör. Du kan vara trygg med att de skapar rätt grund för ditt klinker på golvet. Har du exempelvis ett trägolv under som rör på sig kan det orsaka sprickbildningar i ditt fina kakel om det inte grundarbetet görs på rätt sätt. I princip samtliga golv går att lägga klinker på - de behöver bara olika omfattande grundarbete. Allt detta har en erfaren plattsättare stenkoll på. Hen vet hur underarbetet ska göras och hur ditt klinker ska fästas - hur stora mellanrum det bör vara mellan plattorna och vilken typ av fogmassa som bör användas. Ska du ha mörka eller ljusa fogar? Ska de matcha eller kontrastera? Kanske går de ton i ton med klinkern och skapar en mjuk övergång och helhet? Troligen har din plattsättare flera olika exempel att visa dig från tidigare arbeten.

Vanligast i kök och badrum

När du tänker på kakel och klinker tänker du troligen kök eller badrum. Det är även vanligt med klinker i en entrén. Då väljer du att lägga klinker innanför dörren, i hallen, vanligtvis med golvvärme under så att golvet torkar när ni kommer in med blöta skor. På precis samma sätt rekommenderas golvvärme i de badrum där du lägger klinker på golvet. Detta för att det ofta är fuktigt i ett badrum och det då torkar upp fortare. Men minst lika mycket för att slippa kliva in barfota på kalla klinkerplattor.

10 Aug 2020

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.