Renovera eller byta ut köket?

Är du sugen på att förnya ditt kök? Då har du tusen härliga möjligheter att välja bland. Innan du slänger ut gamla vitvaror och river ner kaklet är det smart att ta en rejäl funderare på vad du egentligen behöver för att trivas bättre. Är det ytskikten som känns risiga? Är det mest golvet som känns slitet? Eller är hela köket rakt av ofunktionellt?

 

Om du är nöjd med grundbygget i köket är det kanske slösaktigt och onödigt omständigt att helt kasta om allt i ett fungerande rum. Å andra sidan - känner du att kökets planlösning och funktion är helt hopplös - då är det lika bra att satsa på en grundlig omgörning. Att under flera år smårenovera ett kök kostar också pengar, i slutänden kan det bli dyrare än att ta beslutet om en riktig renovering. Små utspridda kostnader har en förmåga att kännas överkomliga i stunden men när du slår ihop dem upptäcker man hur stor den slutliga prislappen blev!

 

Vilken stil trivs du med?

När du ska renovera eller bygga om köket har du möjlighet att förverkliga dina drömmar. Allt kanske inte går att göra. Men mycket. Drömmer du till exempel om att få tillbaka ett 40-talskök till din funkisvilla? Vill du bygga hypermodernt eller är din dröm att kunna renovera kök i Stockholm i fransk lantstil?

 

Om du ska renovera kök i Stockholm finns det mycket att välja på. Några av de vanligaste knepen för att snabbt göra en stor förändring av stilen i köket är att ändra köksluckor så att de passar in i den stil du gillar. Är det 20-tal eller den industriella stilen du är ute efter kanske du till och med ska riva bort luckorna och ha öppna hyllor istället. När det gäller färg och form i köksmiljön tänker många i första hand på väggarna. En tapet och inte minst ett tidstypiskt kakel gör stor skillnad!

 

Men många glömmer att golv är viktiga ytor i ett kök. Ett rutigt golv i svart och vitt signalerar snabbt 20-tal, mönstrad klinker ger stor effekt för dig som söker inspiration från södra europa och orientaliska länder, medan ett rejält trägolv är en av grundbultarna i ett svenskt lantkök.

 

Stort eller litet kök?

De senaste åren har trenden pekat mot riktigt stora kök. Köken har också tagit en större känslomässig plats i våra hem. Vårt fokus på kök handlar kombinerat om vårt behov av en social samlingsplats, om matkultur och om inredning och design som är funktionell. Många satsar stora pengar på att installera nya vackra och gedigna spisar, kylar och andra vitvaror.

Att bygga stora kök kostar stora pengar. Långa bänkskivor och mycket skåp. Du som funderar på att kanske nöja dig med en renovering har stora pengar att spara här genom att tänka smart i det lite mindre formatet.

Handen på hjärtat så har vi i Sverige kanske byggt större kök än vad vi behöver de senaste decennierna. Hur ofta ägnar du tid i ditt kök? Hur ofta satsar du på långkok med hela familjen? Kök är vackra och trivsamma, men i grund och botten bör ett kök också återspegla den tid vi boende är beredda att lägga på kökssysslor. Annars är det faktiskt bättre att lägga byggpengarna på ett trivsamt vardagsrum, ett lyxigt badrum eller finfina sovrum.

 

Om du har ett hus med ett stort kök som känns kalt och svårmöblerat kan det göra susen att sätta in en köksö. Köksön gör ofta matlagningen roligare och blir lätt en social mittpunkt i köket där du och andra kan hjälpas åt med matlagningen.

 

Öka det lilla kökets möjligheter

En del har förmånen att välja storleken på sitt kök. Men för många är köket de kvadratmeter det är och kan inte bli större eller mindre. Det lilla köket har sina fördelar men kräver smart planering för att fungera ifall du vill ägna mycket tid i det. För dig som har ett mycket litet kök kan förändringen av skåpen göra stor skillnad.

 

Om du ska ägna mycket tid i köket behöver du kanske inte ha skåpluckorna kvar. Du kan satsa på öppna hyllplan som går ända upp i taket och därmed tjänar du mycket utrymme. De köksprylar du bara använder ibland placeras förstås längst upp medan vanliga tallrikar, kastruller och bestick som används rullande i vardagen står närmast diskbänk och spis. De vitvaror du köper kan också anpassas i storlek, kanske kan du tjäna in det lilla utrymme du behöver genom att installera en mindre diskmaskin eller en smalare spis.

 

Förändra med liten peng

Du som vill renovera kök i Stockholm till en billig penning har flera möjligheter att lyckas. Att byta ut en tapet är det mest effektfulla sättet. Eller måla om dina befintliga luckor. Ett annat smart sätt är att foga om kaklet och byta färg på fogarna. Ger stor effekt för en liten peng!

26 Jan 2017

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.