Rätt golv i rätt rum

När man bygger ett nytt hus så är ett av besluten man måste fatta vilken golvbeläggning man vill ha. Beroende på vilket rum som golvet ska ligga i finns det ett antal olika material och färger.

Om man ska lägga ett nytt golv och börjar fundera vilket man ska lägga så är det en hel värld av möjligheter som öppnar sig. För att man inte ska fastna och bli helt yr av alla material, läggningar och färger, så kan det vara en god idé att redan i förväg ha vissa kriterier klara. Som exempel är det klokt att tänka praktiskt; om golvet ska vara i ett rum där det lätt blir smutsigt eller vått, om små barn eller djur finns i hemmet, om man vill att gäster med höga klackar ska kunna besöka hemmet och så vidare. Lägger man till exempel ett såpat furugolv i ett badrum eller grovkök så kommer det ta mycket omsorg och vård att hålla det snyggt. Den typen av golv är inte heller lämpligt i exempelvis vardagsrum om man har stora hundar.

Råd och hjälp

Väljer man att ta hjälp av en golvläggare så kan man även rådgöra innan golvet ska läggas. Förutom att tänka på hållbarheten så finns det en mängd tips och tricks för att få rum att se större eller mindre ut, för att få in mer ljus eller en mysigare känsla och så vidare. Alla dessa kunskaper besitter golvläggaren och kan göra att man besparar sig mången tandagnisslan och kostnad i längden. Fel golv i exempelvis våtrum kan även orsaka fuktskador som kan bli så allvarliga att hela golv och väggar måste rivas ut. Så var noga med att följa råd och anlita rätt person för rätt jobb.

Kunskap som yrkesarbetare

En golvläggare kan normalt lägga de flesta typer av golv men ibland väljer man att specialisera sig och överlåta vissa golv till andra yrkesgrupper. Betonggolv, asfaltsgolv och klinker brukar normalt inte läggas av en vanlig golvläggare. Alla ger sig inte heller på att lägga mattor av olika slag som heltäckningsmattor, plastgolv eller liknande. Det krävs en speciell teknik för detta som man lätt kommer ifrån om den inte nyttjas frekvent. De vanligaste golven som en golvläggare monterar är olika typer av trämaterial som furugolv, parkett och laminat. Det är också de vanligaste sorter av golvbeläggningar som används i flertalet rum i de flesta svenska hem.

9 Jul 2020

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.