Passa på att ta in en elektriker när du bygger ny vägg

Det råder bostadsbrist i Göteborg, och priserna trissas upp. I stället för att försöka hitta något större väljer många växande familjer därför att försöka lösa utrymmesfrågan där de bor i stället för att försöka hitta något större. Det finns ånga fördelar med detta, man slipper trasslet med att leta ny bostad, delta i upptrissade budgivningar och kanske framför allt det stora jobb som en flytt av hela familjen plus bohag medför.

Ett stort rum blir lätt två små

I centrala Göteborg är lägenheternas rum ofta ganska generöst tilltagna, och i ett större rum med åtminstone två fönster går det utmärkt att sätta in en mellanvägg för att skapa två mindre rum åt barnen. Kriterier för at tett rum ska räknas just som ett rum och inte en skrubb eller ett förråd är att det finns minst ett fönster. I bästa fall går det också att ta upp en dörröppning ut till ett vardagsrum eller liknande, annars får man ta upp en dörröppning i den nya väggen och det barn som bor längst in får helt enkelt gå genom syskonets rum för att komma in till sig.

De flesta klarar att sätta upp en innervägg

Att sätta upp en ny innervägg är en lagom utmaning för den som är intresserad av gör-det-själv-arbete. Om man läser på noga om hur  man gör klarar de flesta av det. Naturligtvis är det viktigt att mäta noggrant och det innehåller en del krävande moment, men på det stora hela är det något som de flesta klarar av. När man sätter upp en innervägg börjar man med att fästa träreglar i tak, golv och väggar. Därefter kilar man fast reglar mellan tak- och golvregeln med 60 cm mellanrum och fäster med spik. Man använder mellanrummet 60 cm eftersom det är det vanligaste måttet för isolerskivor.

Gipsskivor och dörr

När man har satt upp regelverket är det bara att spika upp gipsskivor på ena sidan (utom där man vill ha dörröppningen, lägga i isolerskivor från andra sidan och försegla med gipsskivor. Sedan är det bara att spackla och måla. Innedörrar kan köpas nya eller begagnade, köper man en ny dörr kommer den oftast med tillhörande dörrkarmar, vilket gör det lättare att bara passa in den i den nya väggen. Ingen raketforskning direkt, men som sagt; ju noggrannare man är desto bättre blir resultatet.

Tänk på elen!

Att dela upp ett rum i två kan dock medföra att det inre eller yttre rummet blir utan el, om det bara fanns ett eluttag i rummet innan. Det bästa är därför att anlita en elektriker medan man bygger väggen, och be honom eller henne att dra in el i den nya väggen och sätta uttag på vardera sida. Nuförtiden väljer dessutom många att även dra in fast bredbandskabel till flera rum, så har ni fast lina på bredbandet kan det definitivt vara en bra lösning. Även detta fixar en elektriker.

Dra aldrig el själv!

Det är lätt att hitta duktiga elektriker i Göteborg som kan komma på kort varsel, och el är absolut inte något man ska ge sig på på egen hand. Att dra el själv i bostaden är olagligt och dessutom livsfarligt. Den största orsaken till personskador och bränder i svenska bostäder är just felaktigt dragen el. Att dra el från ett befintligt uttag till två nya i en innervägg fixar en elektriker på en halv dag, så det rör sig inte om några stora summor. Dessutom finns ju ROT-avdraget på 30% av arbetskostnaden

Anlita en elektriker i Göteborg när du ska sätta upp en innervägg, så ser du till att ungarna har både el och bredband i sina nya rum!

Besök http://www.elektrikergöteborg.net för mer information.

16 May 2018

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.