Om du funderar på att slipa golvet själv, del 2

Du har nu kommit så långt i tankarna att slipa golvet själv att du hyrt slipmaskin, fått instruktioner och kommit hem med slipmaskinen.

Vad händer nu?

En bra start är att testa slipmaskinen med finare papper om man är osäker på hur grovt man behöver använda på sitt golv. Kör runt lite och se om resultatet med de fina pappret är det resultat du vill åstadkomma. Men var försiktig, de kan lätt bli en grop i golvet och det är inte det enklaste att åtgärda.

Sen börjar du med att slipa med den lilla slipen längst väggarna, ju närmare väggen, ju bättre resultat. Kom ihåg att aldrig stanna på samma ställe, det blir snabbt gropar i golvet. Du måste hålla en jämn hastighet för ett jämnt och fint resultat.

När du ska börja slipa över hela golvet så börja med att slipa tvärs över plankorna, det gör att eventuella ojämnheter försvinner. Så när golvet är helt slätt så börjar du längst med plankorna. Vanligtvis är det bara upp och ner på plankorna, men om det är några speciella mönster på plankorna så rekommenderas det att följa mönstret i största möjliga mån.

Kom ihåg att om du slipar långsamt så går slipen djupare, så du måste hålla samma hastighet över hela golvet. Slipar du alldeles för långsamt så kan det bli brännmärken i golvet, det vill du inte ha. Dock går dessa att slipa bort, men gör inte jobbet jobbigare än vad det redan är.

Sedan är det bara dags för sluttampen, lackningen. Det viktigaste när du gör den första lackningen är att golvet måste vara helt rentorkat, det får inte finnas något damm. Börja med att hälla ut lite av lacket på golvet och jobba sedan ut det på hela ytan, kom ihåg bara att det måste vara jämnt och fint utan penselränder. När du anser att det ser bra ut så låter du det torka, gärna 2 timmar. När det är torrt så ta lite sandpapper och slipar golvet en aning. Vid lackning nummer två gör du likadant som första vändan, dock låtar du torktiden vara upp mot 10-12 timmar.  

Har du läst hela vägen hit och känner nu att du absolut inte orkar gå igenom alla dessa steg själv? Antila ett företag som sköter golvslipningen åt dig. Du sköter bara betalningen och kommer sedan hem till ett golv som ser ut som nytt!

Läs mer om golvslipning här.

4 Apr 2017

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.