Olika typer av målare

Målare arbetar både konstnärligt och praktiskt. Beroende på vilken typ av målare man är, kan det konstnärliga eller det praktiska ha ett mindre eller större fokus. En stor utmaning som nästan alla målare har gemensamt är att blanda färg. Likaså är det viktigt att ha en förmåga att kunna se det slutliga resultatet innan man ens har börjat måla.

När du hör ordet ”målare” är det möjligt att du tänker på en dekorationsmålare, medan någon annan kanske tänker på någon som sysslar med graffiti. Nedan följer tre olika typer av målare. Gemensamt för dem alla är att de behöver ha ett sinne för färger och färgblandning.

Dekorationsmålare

Det ställs stora krav på den som arbetar som dekorationsmålare. Det är viktigt att ha en stor hantverksskicklighet och att man är stadig på handen. För många är det en utmaning som känns svår att ta sig an – för andra är det en morot. De som blir dekorationsmålare bör ha ett driv, sinne för detaljer och som tidigare nämnt – vara stadig på handen.

En dekorationsmålare kan till exempel arbeta med att måla om ett gammalt skåp, göra bårder eller smycka ut en trappuppgång. Den som vill bli dekorationsmålare har stor nytta av en utbildning inom området.

Graffiti

Graffiti får anses vara ganska stigmatiserat i samhället. Förmodligen är det just för att en stor del av graffitimålningarna är olagliga och görs på privata eller kommunala väggar, som sedan behöver rengöras. Graffiti i tunnelbanor, tåg och stadsmiljö kostar årligen kommunerna i Sverige mycket pengar.

Med det sagt är det bara delar av all graffiti som görs olovligen. Till exempel finns det särskilda graffitiväggar, där målare kan komma och sätta sin prägel på väggen helt lagligt. Det är också vanligt att duktiga graffitimålare anlitas för jobb – både privat och kommunalt.

Andra typer av målare

Många målare arbetar varken med graffiti eller dekorationsmåleri. Istället kan det handla om att arbeta snabbt och noggrant hos en målerifirma, som till exempel jobbar med att måla om fasader. Dessa typer av jobb har ofta ett mindre fokus på det konstnärliga, men ställer högre krav på att man kan arbeta systematiskt och noggrant. En del målarjobb av det här slaget är inget för den som är höjdrädd. Många jobb utförs nämligen högt upp på byggnader.

Överlag krävs det att man är praktiskt lagd som målare, nästan oavsett vilken typ av målare man vill bli. För det mesta är social kompetens också viktigt, då man ofta arbetar i team. Förutom kollegorna träffar man också kunder, vilket kan vara alltifrån fastighetsägare till privatpersoner.

27 Apr 2017

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.