Minimera risker och undvik misstag när du ska slipa golv

Uppdaterad: 13 januari 2021

Att slipa golv kan bli en ganska dyr historia – begår man misstag blir det ännu dyrare. Att vara förebyggande och planerande är A och O för att undvika kostsamma tabbar. När en golvslipning väl är genomförd, och förhoppningsvis har flutit på smärtfritt, är det något som ger hemmet ett rejält lyft. Ju bättre det har gått desto mer kan du glädja dig över golvet, som nästan ser ut som nytt när en korrekt genomförd golvslipning är klar.

Läs manualen noga för golvslipmaskinen

En golvslipmaskin är tung. Ofta väger de kring 70 – 80 kilo, en vikt som du ska skjuta fram och tillbaka under flera timmar (eller till och med dagar, om det är en stor yta du ska slipa) över golvet. Att slipa golv är inte alltid särskilt roligt, men belöningen är stor.

Tänk på att en golvslipmaskin bör hanteras varsamt. Läs igenom manualen noggrant innan du börjar använda den. Om du fortfarande känner dig osäker kan du höra av dig till företaget du hyrde maskinen av för en extra genomgång.

Byt inte till för fint sandpapper för fort

Ett vanligt misstag som många gör när de ska slipa golv, och också något som kan få kostnaderna att sticka iväg lite grann, är att byta till fint slippapper alldeles för fort. När du ska slipa golv är det i regel det grova sandpappret som ska användas mest. Det är det du ska använda för att få bort skador, jack och repor. Det fina pappret används sedan för att ta bort slipspåren från det grövre pappret. Genom att börja med det fina pappret alldeles för tidigt kommer onödigt mycket papper att gå åt. Är det en stor yta golv som ska slipas kan det här bli dyrt i slutändan.

Gör golvet säkert att slipa

Som du säkert förstått under rubriken ovan är det onödigt att slösa på slippappret. Slippapper är förhållandevis dyrt bara per ark, och är det många ark som förstörs blir det snabbt en ganska hög summa som kastas i sjön.

Något som många glömmer är att rensa golvet från spikar och skruvar som sticker ut lite. Kör du på en sådan med maskinen när du ska slipa golv kommer pappret sannolikt att förstöras. Se därför alltid till att golvet är rent och fritt från vassa föremål innan du börjar gå med golvslipmaskinen.

Anlita en firma för jobbet

Det säkraste sättet att undvika misstag är att anlita proffs som sköter jobbet. Dock blir det givetvis dyrare då hantverkarnas arbetskostnader ska betalas. Trots att det är lite dyrare än att slipa golv själv är det många som väljer att göra detta. Fördelarna är att det säkerligen blir bra gjort och att man får tid över till annat – som troligtvis är roligare än att slipa golv. 

Här kan du läsa mer om golvslipning: golvslipningstockholm.net

14 Jul 2017

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.