Med en OVK-besiktning nyser du mindre

Dålig luft inomhus måste vi undvika till varje pris. Om inte ventilationen fungerar ordentligt kan man både bli snuvig och få huvudvärk. Kolla därför ventilerna med en OVK-besiktning.

Ja, du gör det förstås inte själv, för man måste vara certifierad OVK-kontrollant för att få det rätt, men åtgärden är så viktig för din hälsa. I många fastigheter är det lag på att kontrollen ska göras med jämna mellanrum, just för att inomhusluften ska vara hälsosam. Du vet hur det är om man vistas i ett kontorslandskap eller ett klassrum där det känns ovädrat. Man blir inte särskilt effektiv.

Fel som inte märks direkt

Vid en OVK-besiktning går man igenom fläktar, ventiler och kanaler. Vem vet vad som gömmer sig där? Det kan vara döda insekter, möss och fågelfjädrar, fukt och mikrober. En rejäl rensning av rören kan vara precis det som behövs. Sådana smutsfällor syns inte, för det är bara fackmän som rotar i ventilationssystemet i vanliga fall.

Lika smygande är det om en fläkt lägger av i värmeväxlarsystemet. Det kanske bara blir lite tystare, men du tänker inte på det direkt. Du kan bli lite misstänksam om luften känns tung, och då ringer du en ventilationsfirma för säkerhets skull. När de skickar ut sin kontrollant för en OVK-besiktning vet du att det är proffs som kommer, och de är experter på ventilation. När de har gjort en grundlig genomgång av ventilationssystemet och åtgärdat felen, får du också ett protokoll, så du kan vara helt trygg med din inomhusluft. Läs mer om OVK på denna hemsida: ovkbesiktning.nu

24 Mar 2021

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.