Mättekniker i Västerås – en underskattad grupp

Var rädd om din mättekniker i Västerås och häckla inte denne. Hen har ett viktigt jobb som skapar förutsättningar för stabila och hållbara byggnationer.

Som mättekniker i Västerås har man ett viktigt jobb – ett som faktiskt i förlängningen kan utgöra skillnaden mellan liv och död. Eller som åtminstone gör att stora ekonomiska värden säkerställs, eftersom korrekt mätteknik är en grundläggande faktor för lyckosamma och bestående byggnationer och anläggningsarbeten.

Trots detta är det faktiskt vanligt att vissa, på ett lite nedlåtande sätt, skämtar med de som arbetar som mättekniker i Västerås. Det är oklart vem som började, men det har spridit sig och man kan verkligen förstå att teknikerna tröttnar på att höra det – alltså att höra frasen “har du läget under kontroll” eller liknande. Man får bara hoppas att mätteknikerna uppfattar den, måhända lite buffliga, kärlek som ligger bakom det skämtsamma uttrycket. Och hoppas att de som yttrar orden inser vilken viktig samhällsroll mätteknikerna faktiskt har.

Mättekniker arbetar med exakthet

En utbildad och kunnig mättekniker håller inte bara koll på läget så där i allmänna ordalag. Nej, han eller hon skapar förutsättningarna för väl utfört anläggningsarbete genom sitt exakta arbete. Allt ifrån noggrann utsättning och utstakning till areamätning och 3D-scanning och mycket mera finns på repertoaren.

En professionell mättekniker kan sägas ha exakthet och noggrannhet i blodet. Helt enkelt en person som identifierar sig väl med Vanna Rosenbergs karaktär i barnprogramserien “Allt och lite till”. Ni vet hon vars favoritlektyr var tidningen “Linjal och exakt vetenskap”.

31 May 2023

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.