Kan man göra egna handtag till köksluckor?

I dag vill många ha personligare kök med speciella lösningar som sätter prägel. Här är tips för dig som undrar hur kan man göra egna handtag till köksluckor?

Knoppar, handtag, helt släta luckor med magnet eller andra lösningar för att öppna dina luckor i köket. En rolig trend de senaste decennierna är att många vill tillbaka till förra seklet då köken och dess inredning ofta platsbyggdes, alltså skapades för hand av en snickare på plats. Du som väljer den här typen av inredning kommer få ett både snyggt och praktiskt kök. Dessutom kan du njuta av att ingen annan har ett precis likadant kök som just du! Det är ofta värt den mellanskillnaden i pris som ett platsbyggt kök kostar jämfört med ett du beställer färdigt från möbelfirman.

Som du kanske har märkt har fler och fler möbelaffärer och säljare av köksinredning har börjat ta efter och försöker möta behovet från kunden med mer speciella lösningar. Det har hänt mycket bara de senaste tio åren! I dag kan till exempel stora möbelföretag vara mycket mer flexibla med sina lösningar för köken, men inget går förstås upp mot att fixa det på egen hand!

svart kök

Återvunnen metall

Du som är intresserad av inredning är kanske ute efter ett typiskt funkiskök eller vill att köket ska kännas lantligt 40-tal? Om du spanar på äldre byggstilar så har du gjort ett ekonomiskt val, både för dig och miljön. I dag finns hela köksinredningar ofta till fyndpris på nätet och tack och lov har många som själva ska byta inredning förstått att de ska lägga ut det gamla på annons.

För dig som har själva stommen av inredningen och bara söker detaljerna finns tidstypiska knoppar, vreden och handtag ofta också att fynda! Till funkisköket finns både nyproduktion av de typiska handtagen och gamla på loppis och i antikaffärer. Störst chans att fynda har du förstås om du är beredd att resa runt och kolla i olika loppisar.

Metallhandtag är ofta välbevarade och lätta att sätta fast på redan befintliga köksluckor då de i regel är standardmått och metall är ett så hållbart material. Kul att återanvända både för stilen och för att världen ska slippa mer nyproduktion!

Fint med knoppar av porslin och glas

Du som vill satsa på den lantliga stilen ska förstås ha knoppar av trä eller glas på skåp och lådor i ditt kök. Men allra helst knoppar av porslin! Det är helt otroligt vilken skillnad det gör för luckorna att byta handtag mot knoppar. Det senare ger ett snällare mer ombonat intryck på ett kick och är kanske den mest praktiska lösningen. Det går utmärkt att hänga handdukar och redskap från köket på dina knoppar, där har handtagen svårt att konkurrera.

Precis som med handtagen så går det bra att återanvända gamla knoppar från äldre köksluckor. Om du hittar en hel köksinredning på annons men bara kan ta hand om delar av den för mycket är skadat, tänk på att i alla fall rädda knopparna från trasiga luckor och lådor - de kan komma till användning senare.

En smart lösningar är att skruva loss knoppar och handtag från gamla luckor och lådor i kök för att sen sätta fast knopparna som krokar i köksväggen. Gamla handtag kan bli en perfekt detalj till en liten lös byrå som komplement till förvaringen i köket. Med samma handtag som i köksinredningen knyter du snyggt ihop byrån med resten av rummet.

9 Apr 2020

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.