Hur länge håller ett tak?

Funderar ni på om det är dags att lägga om taket? Tak slits olika mycket beroende på var i landet man bor. Snö, is och smältvatten kan gå hårt åt ett tak, precis som hårda och salta havsvindar.

Det är bra att ha som vana att varje vår ta sig upp på taket för att se hur det har klarat det senaste året. Har det stormat ovanligt mycket kan det vara nödvändigt att ta sig en extra titt. Takpannor, plåt, vindskivor och plåtskivor runt skorsten och takfönster måste sitta perfekt. Annars håller inte taket tätt. Genom att hela tiden underhålla och renovera ett tak undviker man att fukt letar sig in. Dessutom får man ett tak som håller mycket längre, något som är bra både för plånboken och miljön.

Viktigt att takmaterialet är anpassat efter nordiskt klimat

Förr eller senare behöver alla tak bytas. Hur länge ett tak håller beror på fler olika saker, som väderförhållanden, underhåll och takmaterial. Tegel är det material som har längst livslängd, följt av plåt och sedan papp. En takläggare kan hjälpa till med att besiktiga taket och bedöma när det är dags att byta det. Priserna kan variera så det är alltid bra att ta in kostnadsförslag från mer än en takläggare. Men man bör även ta hänsyn till företagets referenser och kvaliteten på materialet. Det duger kanske inte att köpa det billigaste materialet på en vanlig bygghandel utan ett rejälare takmaterial som är anpassat för vårt nordiska klimat och temperaturväxlingar. Fortsätt att läsa hur en takläggare kan hjälpa dig på denna sida: takläggareörnsköldsvik.se

4 Feb 2021

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.