Gör köksrenoveringen själv

Alla kök behöver renoveras då och då. Vill man ha ett riktigt proffsigt resultat kan det vara bäst att anlita en renoveringsfirma som erbjuder köksrenovering, men om köket är slitet och du planerar att bo kvar länge innan du säljer, kan du mycket väl klara dig med en lite lättare renovering och göra en hel del av jobbet själv. Det kan i princip räcka med lite ny färg på skåpluckor, hyllor och väggar, nya bänkskivor och kanske ett nytt golv för att köket ska se som nytt ut.

Bor du i Stockholm har du nära till allt som behövs vid en köksrenovering. I Stockholm finns flera byggvaruhus där du kan köpa färg, virke, verktyg och annat material som behövs. En stor fördel med att anlita en renoveringsfirma för en köksrenovering i Stockholm är förstås att du då slipper vändorna till byggvaruhuset.

Måla väggar och skåpluckor

Har du en köksinredning som du är nöjd med och som är i hyfsat bra skick funktionsmässigt finns det ingen anledning att riva den för rivandets skull. Kanske räcker det med att dra åt skruvarna och ge luckorna lite kärlek i form av slipning och ommålning. Att slipa luckorna noggrant, grundmåla och måla med lackfärg gör skåpluckorna som nya.

Att måla och tapetsera i kök skiljer sig inte från resten av lägenheten. Det du möjligtvis kan tänka på är att ha en något högra glansgrad i färgen så att väggarna blir lättare att tvätta av. En extra dyr tapet i köket kan också vara lite av ett vågspel, eftersom risken för fläckar generellt är högre i köket än in övriga bostaden. 

Lägg nya golv

Att lägga om golvet kan verkligen få ett kök att kännas nytt och fräscht. Ligger det en gammal plastmatta på golvet är det ingen konst att riva ut den, slipa och flytspackla och sedan lägga ett nytt golv. I Stockholm har det återigen blivit populärt att lägga trägolv i kök, gärna i ett hårt och tåligt träslag som ek. Med en ordentlig ytbehandling med hårdvaxolja får du ett golv som står emot stänk och hårda tag.

Ett annat populärt alternativ är vinylskivor, som du kan lägga i olika färger och därmed skapa intressanta mönster, eller varför inte de klassiska schackrutorna?

Byt ut bänkskivor

Bänkskivor blir snabbt slitna av daglig behandling. Vill du byta ut dem så kan du klara det själv om du är lite händig. Att byta en bänkskiva innebär i princip bara att bända loss den gamla och limma fast en ny och sedan ytbehandla den. En diskbänk däremot bör du inte ge dig på att byta själv om du inte har goda kunskaper inom VVS.

Anlita renoveringsfirma för VVS och el

När det gäller VVS och el finns det mycket som kan gå snett, och el är till och med förbjudet att dra själv. Så är rören slitna och elinstallationerna gamla, och du vill byta ut diskbänk, blandare, diskmaskin, armaturer eller liknande ska du alltid anlita professionella hantverkare för jobbet så det blir ordentligt gjort.

Köksrenovering i Stockholm

Det finns många renoveringsfirmor som erbjuder köksrenovering i Stockholm. Dessa kan ofta erbjuda totalentreprenad på köksrenovering, vilket innebär att de står för snickare, VVS-installatör, elektriker, målare och så vidare, till ett och samma fasta pris. En klar fördel om du vill ha en smidig och enkel köksrenovering av högsta kvalitet till ett bra pris.

Här finns en firma du kan vända dig till om du behöver hjälp med renoveringen av köket.

8 Mar 2019

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.