Golvslipning och annat underhåll för trägolv

Att ha ett trägolv kan göra att hela hemmets lyfts rejält – men kostar det så smakar det. Ett trägolv kräver en hel del underhåll, bland annat i form av golvslipning och andra åtgärder. Belöningarna kommer dock i form av ett vackert golv och ett hälsosammare inomhusklimat.

Bor man centralt en i större och lite äldre stad, är det sannolikt att man har trägolv. I äldre fastigheter är det vanligt med parkett, och faktum är att trägolv var den första golvtypen att användas efter jordgolv. Det här märks tydligt i städer som Stockholm, som har en gammal stadskärna i Gamla stan, där nästan alla fastigheter är eller har varit utrustade med ett trägolv. Förutom i Stockholm kan det även märkas i till exempel GBG och Sigtuna, där den senare ligger i närheten av Stockholm.

Golvslipning behövs för att golvet ska åldras vackert

Ett lite äldre trägolv som inte har fått en golvslipning på ett tag ser nästan ut som nytt om det slipas. Pappret slipar bort den nötta och gamla ytan för att göra plats åt det nya och fräscha som ligger därunder.

En golvslipning kan i mång fall utföras på egen hand. Dock krävs det att man har rätt utrustning, det vill säga en maskin att slipa golvet med (bland annat). Dessa kan hyras på olika byggvaruhus och uthyrningsföretag. Som regel behöver det inte vara särskilt dyrt, men bor du i en storstad (Stockholm eller Gbg t.ex.), kan det vara värt att kontakta flera olika aktörer för att se var det är billigast.

Allmänna råd för vård

Har man ett trägolv krävs det att man är lite försiktig i vardagen. Detta för att se till att så få repor och hack som möjligt görs, så att det inte krävs en golvslipning per år för att det ska fortsätta se bra ut.

  • En ordentlig avtorkningsmatta. Något som är bra att ha om man har trägolv, men som ganska många missar, är en ordentlig matta att torka av skorna på. På så vis kan du stoppa smutsen redan i entrén, och du behöver inte oroa dig för att gruskorn ska hamna på vardagsrumsgolvet och potentiellt innebära repor.
  • Möbeltassar. Har man ett fint trägolv är det viktigt att vara rädd om det. Möbeltassar är en liten investering (kostar inte mer än ett par tiotals kronor) men kan spara dig mycket pengar på lång sikt. Vassa möbler som dras utan tassar kommer oundvikligen att göra repor i golvet. Om de inte redan har gjort det, kommer det sannolikt att hända.
  • Var snabb att ta bort väta. Skydda golvet så gott det går från alla typer av vätskor och fukt. Givetvis behöver du inte vara rädd för att moppa golvet, men när det väl görs bör det göras med ett skonsamt medel och små mängder. Om du spiller något, särskilt om det är något färgstarkt, bör du inte vänta med att torka upp det. Ta en trasa och få bort det omedelbart. Genom att alltid vara snabb med detta kommer ditt trägolv att hålla bättre i längden.

 

 

30 Jun 2017

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.