Geotekniker – din hjälp på vägen till att köpa rätt mark för bygget

För att vara säker på att du investerar i rätt typ av mark till din tänkta byggnation behöver du konsultera en geotekniker för markundersökning med riskanalys.

Om du har stora byggplaner är det viktigt att vara extra noga med att välja rätt mark. Redan på planeringsstadiet bör du vara säker på vilka markförutsättningar som krävs för just ditt bygge. Din valda byggfirma och arkitekt kommer att ha koll på vilken typ av mark som är rätt för byggnationen.

Däremot kommer du behöva ta hjälp av en tredje part för att vara säker på att den mark du tänkt köpa verkligen är rätt för ditt bygge. Yrkesgruppen du söker efter kallas geotekniker, och har koll på allt som gäller berg, jord och grundvatten.

Låt en geotekniker undersöka marken innan du köper den

Sitowise är ett alternativ för dig som vill anlita geotekniker, men det finns också andra aktörer på marknaden. Det kan vara klokt att begära in offerter från flera företag, för att vara säker på att inte bara din mark utan även geoteknikerns faktura är byggd på en stabil grund. En prisjämförelse är A och O för den konsument som vill vara säker på att ha fått ett rättvist pris.

Du kan också välja att låta två separata geotekniker komma in och göra var sin bedömning vid olika tillfällen. Detta är bra för dig som vill vara extra säker på att marken du tittar på verkligen kommer att hålla för ditt storslagna byggprojekt. Om du ska investera i mycket stora tomtvärden kan det till och med vara klokt att göra detta innan köp.

16 Apr 2023

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.