Ge golvet nytt liv genom en golvslipning

Golvet är en av de ytor som av naturliga skäl slits mest, men med rätt ytbehandling kan man få trägolvet att hålla riktigt länge. De flesta golv går också att slipa om och de får nytt liv igen.

Skor, smuts, väta, möbler och leksaker sliter hårt på ett trägolv. Vissa mjukare träslag, som exempelvis furu och björk, är mer känsliga än andra och får lättare märken. Men genom att slipa om golvet och ytbehandla det kan man ge det nytt liv igen. Det är ett billigt och miljövänligt sätt att fräscha upp golvet och sitt hem på.

Hur många gånger man kan slipa ett golv beror på hur tjockt det är och om det tidigare har slipats. Ibland kan det vara svårt att själv avgöra om det går, men en professionell golvslipningsfirma kan göra en kostnadsfri bedömning i samband med att man ber om ett kostnadsförslag.

Att tänka på då man väljer ytbehandling

Det är viktigt att också välja rätt ytbehandling till sitt golv. Ett golv i en hall eller i ett kök utsätts ofta för hårdare slitage och brukar hålla bättre om de lackas eller vaxas. Idag finns det lack i olika glanshetsgrad, från högblank till matt, så köksgolvet behöver inte se ut som en isbana. Man kan också påverka golvets utseende genom att färga in det ljust eller mörkt, eller välja en färg. Men det kan vara bra att tänka långsiktigt och välja en ytbehandling som man står ut med länge eftersom golvet inte klarar hur många omslipningar som helst.

11 Jan 2021

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.