Fönsterbyte i er lokala BRF

Det är viktigt att hålla energikostnaderna nere och som bostadsrättsförening kan man tjäna mycket på att byta ut dåliga fönster. Här följer några tips som underlättar fönsterbyte i er BRF.

Då vi i Sverige är i behov av uppvärmning under en större del av året är det extra viktigt att försöka sänka fastighetens uppvärmningskostnader. Tydliga undersökningar har visat att en stor del av värmen försvinner ut genom otäta och dåliga fönster. Även om ett fönsterbyte kostar en hel del är det en investering som alltid lönar sig. Inomhusklimatet blir bättre både på vintern och sommaren då nya fönster håller ute både kyla och hetta. Vissa upplever även att störande trafikljud stängs ute.

Att byta fönster i BRF är ett omfattande arbete som kräver noga planering. Ibland kan man även behöva tillstånd från kommunens stadsbyggnadskontor. Men väljer man tidstypiska fönster av originalmodell brukar detta inte vara några problem att få.

U-värdet är viktigt vid ett fönsterbyte i BRF

För att få största möjliga energibesparing av fönsterbytet är det viktigt att man tar hänsyn till fönstrets u-värde. Ju lägre u-värde desto mer energi sparar man. Det är även bra att tänka på eventuellt fönsterunderhåll och även räkna in detta i budgeten eller BRF:ens framtida utgifter. Fönster av trä är vackra men måste regelbundet underhållas, då kan de hålla i mer än hundra år. Det finns också träfönster som är klädda med aluminium på utsidan vilket gör dem näst intill underhållsfria, och fönster av PVC som inte kräver något underhåll alls.

16 Nov 2021

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.