Fixa snickerierna själv och anlita byggföretag för resten

Övning ger färdighet, heter det ju, och sällan är det mer sant än när det gäller hemmarenovering. Det är roligt med snickerier, för tröskeln för att klara av det grundläggande är ganska låg, samtidigt som det tar extremt lång tid att bli fullärd. Om nu någonsin blir fullärd, det finns många erfarna snickare i Stockholm som hävdar att de fortfarande har mycket kvar att lära sig. Den som har höga krav på estetik ska kanske därför inte ge sig på större projekt i bostaden innan de känner att de verkligen klarar av att göra det på ett snyggt sätt, men det är oftast helt genomförbart, även för en lekman.

Anlita ett byggföretag för det knepiga

Står du inför en omfattande renovering i bostaden där det är tydligt att du måste ta in hjälp kan det därför vara läge att rannsaka dig själv och dina kunskaper. Vad kan du göra själv och vad är bäst att överlåta åt proffsen? Tar du in ett bra byggföretag i Stockholm för hjälp med renovering kan ni tillsammans skräddarsy ett avtal där de tar hand om vissa bitar och du tar hand om det du har tid och kunskap nog att klara av.

Vid en renovering finns det saker som är lättare och saker som är svårare, eller kanske till och med otillåtna. Målning, golvläggning, byggande eller rivande av väggar, resning av stommar för köks- och badrumsskåp; sådana saker klarar den normalhändige, och om man tycket att sådant arbete är roligt ska man helt klart göra det själv. På nätet finns en uppsjö artiklar och steg-för-steg-anvisningar för hur man klarar av den typen av lättare snickerier och fix.

Alltid proffs för el och VVS

När det gäller VVS- och elarbeten däremot, är det alltid bättre att anlita professionell hjälp. Ett bra byggföretag samlar all den typ av kompetens som behövs vid en helrenovering under et och samma tak. VVS och el är känsliga saker, där det är ytterst viktigt att det blir rätt, till exempel tätskikt och rördragningar i kök och badrum. VVS-arbeten är tillåtet att göra själv, om man gör det på ett fackmässigt sätt, en elarbeten är förbjudna och måste alltid utföras av en behörig elektriker.

Vårt förslag är därför att om du står inför en helrenovering av huset, ta kontakt med ett välrenommerat byggföretag i Stockholm och kom överens om vilka delar av renoveringen de ska ta hand om , och vad du ska sköta själv. Se till att du får kök och badrum professionellt renoverade, det är där det är allra viktigast att allt blir helt rätt. Snickerier och målningsarbeten kan få bli lite slarvigt utförda, det har inga andra konsekvenser än det estetiska och du kan alltid göra om det senare.

Ta hjälp med allt om du har höga krav

Har du däremot höga estetiska krav är det alltid bättre att låta hela renoveringen utföras av fackmän. De har kunskapen och erfarenheten för att utföra snickerier och måleriarbeten på bästa möjliga sätt. Ofta handlar de tom hur mycket tid man lägger ner på underarbetet, ett område där amatörer ofta slarvar, men där en yrkesman i själva verket lägger det mesta av krutet. Något att tänka på för alla som är intresserade av att bli bättre hemmafixare.

I stället kan du se renoveringen som ett sätt att ”se och lära”. Be att få vara med under renoveringen och var uppmärksam på hur arbete fortlöper, hur hantverkarna går till väga i olika situationer. Här kan du hämta mycket lärdom som är bra att ha vid senare underhåll av huset. Ett bra sätt att inleda sin bana som gör-det-självare!

Mer läsning.

1 May 2018

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.