Dolda fel i hus är en vanlig term inom mäklarbranschen

Friskrivningsklausul för dolda fel i hus har du säkert stött på när du letat efter hus. Frågan är vad det innebär och vilka krav det ställer på dig som köper.

När du är på väg att köpa dig ett hus eller en större byggnad kan du ibland råka ut för fallgropar. Det finns något som heter dolda fel. Dessa kan ge dig stort huvudbry och kosta pengar att åtgärda. Ett dolt fel kan sällan upptäckas trots åtgärder. Dolda fel är orsak till många trätor.

Saken är den att det alltid är ditt ansvar som köpare att undersöka byggnaden du tänkt köpa. Men trots en noggrant genomförd besiktning så kan det uppstå problem som inte kunnat ses eller upptäckas innan köpet. Det kan ibland handla om skadedjur som gått hårt åt bostaden.

Dolda fel i nya och gamla hus

När man undersöker ett hus bör man ha i åtanke hur gammalt det är. Åldern på ett hus spelar in. Ju äldre, desto mer fel kan man förmoda att det har. Men även i nya hus kan det ibland uppstå fel. Det kan vara felaktigt monterade spotlights som till exempel saknar skydd ovanför lampan.

Andra exempel är en dränering som inte är gjord efter konstens alla regler. Kanske fattas det takpapp efter att man lagt om taket vilket är något som kan orsaka fuktskador. Skulle du upptäcka dolda fel inom tio år efter köpet kan du anmäla det. Du måste anmäla det till säljaren direkt när du upptäcker felet.

14 Jul 2022

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.