Bygg in ditt spabad utomhus

Har du planer på att installera att spabad i trädgården har du alla möjligheter att samtidigt dyka in i ett roligt snickeriprojekt. Ett spabad är ett underbart tillskott till trädgården, det erbjuder möjlighet till varma sköna bad utomhus under årets alla månader och finns tillgängligt i direkt anslutning till huset. Du kan välja mellan att installera spabadet på altanen, där du kan ha det nedsänkt eller inbyggt, eller i trädgården, där du enkelt kan bygga in det i en snygg träkonstruktion med en trappa.

Underbart men inte jättesnyggt

Spabad är funktionella, praktiska och erbjuder möjlighet till njutning året runt, men handen på hjärtat är de inte särskilt vackra att titta på. Och med tanke på att det ska stå i din trädgård eller på din altan finns det all anledning att se över vad som kan göras åt det estetiska. Ett spabad utomhus kan placeras på altanen eller i trädgården och byggas in med en träkonstruktion, dock är det viktigt att du ser till att skapa accesspunkter i inbyggnaden där du kan komma åt reglage och vatten- och elanslutningar. Sänker du ner ditt spabad i altanen kan du kanske göra det på ett som tillåter dig att komma åt spabadets funktioner underifrån altanen från sidan. Bygger du en träkonstruktion runt ett fristående spabad i trädgården ser du helt enkelt till att göra en lucka som möjliggör åtkomst.

Nedsänkt i altanen

Ett spabad går att placera direkt på ett trädäck eller en altan, förutsatt att bygget skett enligt byggverkets rekommendationer. Vill du däremot att spabadet ska ta mindre plats och på ett bättre sätt smälta in i trädgården, kan du välja att sänka ner det i däcket. Det åstadkommer du genom att helt enkelt såga upp altanen efter badets dimensioner. Det är viktigt att du preparerar ytan som badet ska stå på, och att du beräknar höjden rätt. Badet bör inte stå direkt på marken utan ska helst ha en gjuten betongplatta att stå på, alternativt en paddad stenmjölsbädd täckt med en matta.

Försök att sänka ner badet på ett sådant sätt att sidan med reglage hamnar utåt mot kanten av altanen. På så sätt kan du lätt hitta en lösning för åtkomst av reglagen, något som är viktigt för att kunna sköta spabadet på bästa sätt. En lucka eller öppning på sidan av altanen är optimalt.

Träkonstruktion runt spabadet

Spabadet kan även stå fristående i trädgården, och då blir den snyggaste lösningen att bygga en träkonstruktion runt det, kanske med rabatter eller grus runt om. En träkonstruktion behöver inte vara komplicerad, behöver du hjälp med ritningar kan du be en snickarkompis att hjälpa dig, men bygget klarar du själv. Tänk bara på att använda tryckimpregnerat virke, eftersom konstruktionen ska stå utomhus året om och dessutom utsättas för vatten regelbundet. Det är också viktigt att du även här har en stabil grund för spabadet att stå på, samt du ordnar lätt åtkomst till reglagen genom en lucka eller öppning i konstruktionen.

För att komma åt spabadet behöver du även bygga någon form av enkel trappkonstruktion. En bra grej att tänka på när du bygger en trappa är att täcka stegen med någon form av halkskydd, så de inte blir för hala på vintern aller när de blivit blöta. Andra så detaljer du kan tänka på är hyllor eller hängare för handdukar och utrymmen för tvål och schampo. Lycka till med ditt spabad!

4 Jun 2018

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.