Brandskyddsmålning ger räddningstjänsten mer tid

Försök skydda dig mot bränder. Ett sätt att göra det på och ge brandkåren längre tid för släckningsarbete är genom brandskyddsmålning. Det fungerar både på trä- och stålkonstruktioner.

Det låter nästan otroligt att man kan måla sig till ett skydd mot bränder. Att man med hjälp av färg kan förhindra att eld sprids, att byggnader brinner ned och att människor skadas. Men det är faktiskt sant. Det är inget skämt, brandskyddsmålning är någonting som finns på riktigt.

Nu är det dock inte några Picasso-målningar eller en Mona Lisa-tavla av Leonardo da Vinci som skyddar mot bränderna. Det är andra typer av målningar. Brandskyddsmålningar går ut på att man målar konstruktioner med en särskild färg som står emot bränder. Det går att måla på både trä- och stålkonstruktioner. Resultatet är att elden sprids långsammare tack vare att färgen står emot. Det gör att räddningstjänsten får mer tid på sig att släcka branden.

Brandskyddsmålning gör att väggarna sväller

Det som är så fiffigt med branskyddsfärg är att väggarna som är målade med färgen sväller när de känner att det börjat brinna. De sväller till ett skumlager som blir flera centimeter tjockt och skyddar därmed sig själva. Ibland upp till hela 90 minuter. Du kanske inte kan påverka om din granne röker inomhus och slarvar med att släcka cigaretten. Eller att en annan granne glömmer spisen på. Vad du däremot kan påverka är hur byggnaden som helhet ska stå emot branden när den väl uppstår. Då kan brandskyddsmålning vara ett väldigt bra alternativ.

11 Aug 2021

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.