Bänkskiva Göteborg - är natursten ett bra val?

Att välja bänkskiva till ett nyrenoverat kök är långt ifrån ett enkelt val. Å ena sidan vill man hitta en bänkskiva i Göteborg som passar in i den övriga stilen och interiören - men å andra sidan vill man också ha en bänkskiva som håller över tid och som klarar av de påfrestningar som dagligen finns i köket i form av spill och tappade saker.

Genom att välja en bänkskiva i Göteborg i natursten så kan man kombinera funktion med ett storslaget estetiskt uttryck och få en lösning som dessutom - med rätt skötsel - bara blir vackrare med åren. Väljer man exempelvis en bänkskiva i trä så får man räkna med att denna blir fulare som en följd av att tidens tand tar sina bett - en bänkskiva i natursten står emot detta.

Bänkskiva Göteborg - vilken natursten passar dig?

Den stora frågan är vilken typ av natursten man ska välja till sin bänkskiva i Göteborg? Vi tänkte här rada upp tre möjliga alternativ och gå igenom några av de fördelar respektive sort erbjuder.

Innan dess dock så ska vi även peka på elefanten i rummet. Ja, en bänkskiva i natursten är dyrare än en i trä eller en bänkskiva i laminat. Men, det ska också ses som en rejäl investering då den håller längre och, som sagt, bara blir snyggare i takt med tiden.

Med det sagt: här är lite kort information om tre vanliga naturstenar:

Granit.

Granit är en sten som står pall för det mesta - spill, syra, hög värme - och där du kan välja mellan en massa olika färger och finish. Nackdelen med granit är att en bänkskiva kan vara väldigt svår att reparera. Tappat du någonting som gör att ytan spricker så finns det problem. Det ska emellertid mycket till för att den hårda ytan ska ta skada också.

Marmor.

En klassiker som använts sedan antiken. Marmor är synonymt med lyx och tidlöshet och väljer du en bänkskiva i Göteborg med denna sten så väljer du också att skapa ett kök som direkt drar ögonen till sig. Nackdelen med marmor är att det inte klarar syra så bra. Torka upp spill direkt och undvik att ställa exempelvis vinglas eller vinägerflaskor på ytan. Du kan heller inte använda rengöringsprodukter med mycket syra i sig - det skadar ytan direkt.

Kalksten.

Vill du ha en mer lokal prägel på din bänkskiva så är kalksten valet för dig. Kalksten är tålig - stenen används exempelvis som golv - och ger en unik prägel på köket tack vare de spännande mönster som kan bjudas. Samma sak gäller emellertid för kalksten som för marmor: undvik syror och se alltid till att torka upp spill direkt!

14 Oct 2022

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.