Åtgärder vid elavbrott

Hur beroende vi idag är av el märker man sällan förrän den inte längre fungerar. Hela vårt liv drivs med el och vi använder en mängd apparater dagligen utan en tanke. Vad gör du när elen är borta?

Idag är det inte längre så många fastigheter som enbart drivs med direktel. Lösningen anses framförallt dyr och kanske inte alltid så effektiv heller. Idag väljer vi gärna flera olika lösningar vad gäller uppvärmning och det är naturligtvis en god idé.

Det är lätt att glömma hur mycket av vår tillvaro som ändå kräver fungerande el. Maten blir snabbt förstörd, värmen slutar fungera, hemmet blir ganska dystert utan belysning och våra omhuldade mobiltelefoner och datorer laddas ur och blir värdelösa. Ett längre elavbrott, speciellt under den kalla årstiden, medför stora problem och konsekvenser.

Ett elkraftverk håller igång det viktigaste

Ett reservelverk för villa är alltså en investering som i högsta grad kan vara användbar. Det gör inte att allt blir som vanligt igen men det hjälper till med de allra mest väsentliga eldrivna delarna i fastigheten. Det som brukar räknas till de livsviktiga funktionerna är värmepumpar, kylskåp och frysar. Resterande maskiner som använder el kan man tyvärr bli tvungen att låta bli tills normal elförsörjning är tillbaka.

Ett elverk som ska användas för villa ska vara CE-märkt och vara avsett för just hus. Det ska testköras långt innan några problem uppstår. Alla får göra uppoffringar och bara använda de allra viktigaste apparaterna. Och alla får stå ut med det oväsen ett reservelverk oundvikligen åstadkommer.

8 Jan 2021

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.