Är det så svårt att snickra på egen hand?

För den som kan allt, är väl inget svårt, eller hur? Det som kan vara svårt är början om man är nybörjare. Då gäller det att man har öppet sinne och kan härma någon som är duktig på snickerier och att inte ge upp när det blir svårt och det blir motigt. Har man någon i sin närhet som är duktig på att snickra, är det bland det bästa om man vill lära sig att snickra. Har du ingen pappa, eller släkting som är duktig på att snickra, kan du alltid fråga någon som arbetar som professionell snickare om att få följa med den personen när den ska arbeta, och be att få gå bredvid.

Gå en kvällskurs i snickerier

Det är tyvärr sällan som hantverkare vill ha någon som inte går en utbildning på gymnasiets Byggprogram och lär sig bli snickare. Om du inte har någon i din familj, eller släkting som kan tänka sig att du följer med på olika jobb som den personen har, då är det bättre att vända dig till en kvällskurs inom snickeri. Då får du lära dig grunderna i hur man kan snickra.

När du väl ska börja snickra är det viktigt om du väljer en mycket enkel sak som du kan snickra ihop. Många snickrar en enkel fågelholk och det är ingen dum idé att börja med en sådan. Det innebär nämligen att du klarar av att snickra ihop ett litet "rum" med tak på egen hand. Det är bland det mest grundläggande som alltid är praktiskt att kunna. Att bygga en låda i trä är grundläggande snickerier. De mesta möbler och snickerier som du kan bygga, handlar om att klara av just ett utrymme med sex sidor; 4 väggar plus tak och botten. 

...eller anlita en professionell snickare

Tycker du det är svårt? Det är alltid mycket bättre att anlita en professionell snickare som kommer och gör arbetet åt dig, än att göra något som du sedan ångrar. Det är också viktigt att ha tillräcklig självinsikt i vad du klarar av att snickra och vad du bör be någon som kan snickra om att göra det. En sådan kan de olika material som kan vara viktigt att använda, och hur de fungerar tillsammans. Oberoende om du behöver snickra en altan, en trappa, en platsbyggd garderob eller någon annan möbel är det alltid värt pengarna att anlita en professionell snickare än att försöka göra det på egen hand. 

17 Feb 2019

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.