Lägga golv på egen hand?

Nya golv har en förmåga att höja det estetiska intrycket av en bostad. Någo som borde vara en självklarhet, men som för många ändå kommer som en liten överraskning. Tänker man efter så finns golv i hela bostaden, de täcker en stor del av den totala ytan i varje rum och genom att byta ett äldre golv till ett nytt så får man också en helt ny karaktär på rummet i fråga. På samma sätt som om du skulle måla om väggarna.

Innan vi tittar närmare på frågan om att lägga golv så ska vi även tillägga att ett äldre, slitet trägolv inte alls är synonymt med ett byte. Där ska man alltid överväga en golvslipning innan. Detta då en sådan dels är billigare och dels också - i många fall - ger ett bättre resultat. Man måste veta att ett trägolv lever och att det innebär att det tar år innan det satt sig; slipar man golvet så förädlar man också en del av husets historia och man tar fram den inneboende skönheten igen.

Emellertid så har även ett golv en begränsad livslängd och klarar bara ett visst antal slipningar. Det innebär att man någon gång ändå ställs inför frågan om att investera i ett nytt golv och kring huruvida man ska lägga detta på plats utan någon professionell hjälp? Svaret är att du med fördel kan lägga golvet själv - förutsatt att det handlar om ett laminat golv. Ska du exempelvis lägga ett massivt trägolv, en fiskbensparkett, en Årstaparkett eller något annat typ av trägolv som är mönstrat så bör du ta professionell hjälp.

Laminatgolv kräver ingen golvläggare

Ett laminatgolv är enklare att lägga då det endast handlar om att klicka bitar i varandra; golvet är flytande och det innebär att man ska ta hänsyn till detta vid listerna och vid väggarna. I övrigt så är det bara att mäta, såga och klicka i alla bitar i varandra.

Ett trägolv eller en parkett av ett mer traditionellt snitt kräver dock högre förkunskaper och professionella händer. Där är rådet att du anlitar en golvläggare i Stockholm - eller i den stad du bor i - och betalar för en tjänst som du säkerligen skulle misslyckas med på egen hand.

Hitta rätt golvläggare i Stockholm

En helt annan fråga handlar snarare om att hitta rätt golvläggare. Åtminstone så gäller detta i Stockholm. Tyvärr finns det en väldigt varierande kvalitet mellan olika företag och det kan göra extremt stor skillnad sett till både hållbarhet och sett till golvets livslängd. Vi tänkte därför rada upp några punkter som kan leda dig till en pålitligt partner att lägga ditt nya golv på plats.

  • Referenser och referensobjekt. Kolla alltid upp hur tidigare kunder upplevt servicen och jobbet. En tumregel är att professionella företag gärna använder sig av referenser, medan sämre ogärna lämnar ut några nummer. En annan sak är att kolla upp om företaget kan visa upp några bilder och var man tidigare lagt golv - finns det kanske någon lokal (restaurang, galleria, butik) som du kan besöka? Referenser är viktiga.
  • F-skatt och anmärkningar. Vill du använda ditt rot-avdrag så måste företaget vara registrerat för F-skatt. Är du berättigad så ska du naturligtvis dra nytta av fördelarna med rot-avdraget där du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Det här kan du kolla upp på Skatteverkets hemsida. Du kan även passa på att besöka en annan myndighet för att se om företaget har några betalningsanmärkningar. Det kan du göra hos Kronofogden. Vidare kan du även se omsättning och annat på exempelvis Alla Bolag.
  • Certifikat, garanti och branschtillhörighet. Kolla upp om företaget tillhör någon organisation - GBR, exempelvis - och passa även på att se över om de anställda är utbildade golvläggare. Du sa även se vilken garanti du får på jobbet och vad som inkluderas i denna. Vad händer om exempelvis stavsläpp sker på din nya fiskbensparkett?
20 Nov 2018

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.