Är det svårt att byta tak själv?

Ett bra tak håller länge. När ett tak behöver bytas ut är det oftast de underliggande materialen som gett upp: råspont, takpapp och läkt. Tegelpannor däremot kan hålla upp emot ett sekel under rätt förutsättningar. I Stockholm finns flera exempel på hus där man lyckats bevara de gamla ytmaterialen när man bytt ut undertaket.

Men har du ett tak från 60-, 70- eller 80-talet som börjar se slitet ut kan det kanske vara en idé att byta ut hela rasket, särskilt om du upptäcker sprickor i pannorna eller ”grus” i takrännorna, ett säkert tecken på att pannorna håller på att bli för sköra och vittrar sönder. Det är med tegel som med trä, det har olika egenskaper beroende på varifrån det kommer och vissa pannor håller längre än andra.

Kontakta en takläggare i Stockholm för en bedömning

Om du misstänker att ditt tak behöver bytas ur är det bästa oftast att ringa en takläggare. I Stockholm finns åtskilliga duktiga takläggare med stora kunskaper om gamla tak som kan hjälpa dig att göra en bedömning av ditt tak. Kanske räcker det med att byta ut några enstaka pannor och undertaket? Det kan vara bra om taket i övrigt är vackert, som ju gamla tegeltak ofta blir. Ett gammalt originaltak harmonierar bättre med huset än ett nylagt tak. Samtidigt är det ju funktionen som är det viktigaste med ett tak - dess främsta jobb är att erbjuda skydd för huset. Klarar det inte det är det bara att byta ut taket.

Klarar jag ett takbyte själv?

Att byta tak själv är en riktig utmaning, men det går att göra det själv om du är uthållig, noggrann och ser till att läsa på i förväg så att du är helt säker på vad du gör. Och helt själv ska du inte vara heller, se till att ni är minst två vid en takrenovering, helst fler, så går jobbet fortare och blir förhoppningsvis lite roligare också.

Det kan också sägas med en gång att olika tak är lite olika kluriga att lägga. Att byta ut tegelpannor är inte lika krångligt som att byta ut ett plåttak. För det sistnämnda rekommenderar vi absolut att du anlitar en takläggare för jobbet.

Vad är det svåraste med ett takbyte?

Vad som är det svåraste med ett takbyte beror lite på vad man är för typ av person. Den som är det minsta rädd för höjder ska aldrig ge sig i kast med ett takbyte. Även om man alltid ska sätta upp en ställning runt huset när man renoverar taket är det en lite hisnande upplevelse att befinna sig på ett tak och dessutom arbeta hårt. Ytorna är små, taket lutar och det kan vara halt på sina ställen. Sedan innebär jobbet också hård ansträngning i ofta väldigt krävande arbetsställning, så har du fysiska besvär som till exempel en dålig rygg kan det vara direkt skadligt att jobba på ett tak.

Slutligen gäller det också att man är noggrann i sina förberedelser och när man lägger taket. Det gäller alla moment från råspont till pannor och rännor. Här gäller det verkligen att du är påläst och helst också har lite erfarenhet av takläggning, kanske har du till exempel hjälpt en granne eller släkting någon gång? Takläggning är inget man gör helt själv, så var beredd på att du får ta in hjälp och att du får vara arbetsledare. Då är det även mycket viktigt att du är medveten om att det är du som är ansvarig för alla som jobbar på ditt tak och att du vidtar alla åtgärder för att taket ska bli en säker arbetsmiljö.

Ring en takläggare i Stockholm

Känner du att ett takbyte skulle vara lite för mycket att ge dig in på, så ringer du bara en bra takläggare i Stockholm och låter dem utföra jobbet. Det är en investering som kommer att löna sig på sikt med tanke på att du då får ett garanterat säkert och kvalitativt resultat.

17 Nov 2018

Lär dig snickeri!

Här hittar du tips och metoder om hur du ska gå till väga när du vill lära dig snickeri.